5 patarimai, kaip apsaugoti telefoną nuo virusų

Publikuota: 2016 m. liepos 20 d. trečiadienis

Daugelis iš mūsų žinome, kaip svarbu nuo virusų apsaugoti savo kompiuterį, tačiau, kai kalba prasideda apie išmaniuosius telefonus, nemažai žmonių vis dar gūžteli pečiais ir pripažįsta, kad apie šio įrenginio apsaugą išmano nedaug. Telefonas – tai tarsi mažas kompiuteris, talpinantis daug asmeninės informacijos, todėl jei norite būti tikri dėl jame esančių duomenų saugumo, rekomenduojama laikytis svarbiausių saugumo taisyklių.

1. Įsitikinkite, ar siunčiatės patikimą programėlę

Neabejotinai, gyvename mobiliųjų programėlių amžiuje. Žmonėms aktualios naujienų, mokėjimų, pramoginės bei bendravimui skirtos programos, be kurių telefonas, rodos, prarastų pusę savo funkcionalumo. Kita vertus, Simono Skupo, vadovaujančio „Samsung Electronics Baltics“ padaliniui šalyje, teigimu, labai svarbu įsitikinti, ar programėlę, kurią siunčiatės į savo įrenginį, nepridarys žalos.

„Visų pirma, nesisiųskite programėlių iš bet kur, rinkitės patikimą šaltinį. Android telefonų savininkams geriausia rinktis iš Google Play programėlių asortimento arba iš telefonų gamintojų siūlomų parduotuvių. Be to, prieš siunčiantis naują programėlę verta perskaityti ir naudotojų atsiliepimus.“,  sako ekspertas.

2. Išjunkite Wi-Fi ir Bluetooth, kai nenaudojate 

Jei laikote Wi-Fi įjungtą, jūsų telefonas gali prisijungti prie bet kokio neapsaugoto ir neaiškaus belaidžio interneto tinklo. Tokiu būdu didėja tikimybė, kad įrenginys bus apkrėstas virusais, jums to net nežinant. Dėl šios priežasties, geriau išjungti Wi-Fi, kai jo nenaudojate. Taip pat kiekviename įrenginyje galima nustatyti, kad šis automatiškai prisijungtų tik prie žinomo tinklo, pavyzdžiui, namų arba darbo.

Anot pašnekovo, tokio paties principo reikėtų laikytis ir su Bluetooth tinklu. Geriausia, kad ryšys būtų įjungiamas tik tai patvirtinus telefono savininkui. 

3. Pasirūpinkite antivirusinėmis programomis

Verta pasirūpinti ir išmaniesiems skirtomis saugos programėlėmis, skirtomis virusų prevencijai. „Samsung Knox“ vidinė saugumo sistema apsaugo jautrią naudotojo informaciją, tokią kaip nuotraukos, el. laiškai ir užrašai. Sistema taip pat naudinga verslui, nes leidžia įmonėms nesudėtingai deaktyvuoti telefonų funkcijas, paliekant, pavyzdžiui, keletą darbui reikalingų programėlių“,  pažymi S. Skupas.

4. Reguliariai atnaujinkite telefono sistemą

Mobiliųjų telefonų virusai šiuo metu kuriami ypatingai dažnai, todėl tam kad apsaugotumėte savo duomenis, būtina reguliariai atnaujinti telefono informacinę sistemą. Rekomenduojama tą daryti, vos pasirodžius naujai operacinės sistemos versijai. Tas pats galioja ir atskiroms programėlėms – reguliariai įdiekite individualius atnaujinimus, tam kad maksimaliai užtikrintumėte duomenų saugumą.

 5. Nepulkite atidaryti įtartinų nuorodų

Kaip ir į kompiuterį, taip ir į telefoną kartais patenka nežinomų siuntėjų laiškų, su juose patalpintomis neaiškiomis nuorodomis. Jei nenorite rūpesčių, geriau neatidarykite tokių nuorodų, kad ir kaip bebūtų smalsu, nes labai realu, kad jose slypi klastingi virusai.

Anot S. Skupo, dažniausiai žmonės viliojami intriguojančiais el. laiškų pavadinimais bei apgaulingais skelbimais, kad kažką laimėjo. Be to, pavojingos nuorodos gali plisti ir per SMS ar kitas bendravimui skirtas programas, todėl išlikti budriems reikia visais atvejais.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha