Naudotojai dažniau ieško informacijos internete, nei bando ją įsiminti

Publikuota: 2015 m. rugpjūčio 13 d. ketvirtadienis

Šiuolaikiniai naudotojai nesivargina išmokti ar įsiminti informaciją, kurią lengvai galima rasti internete arba tarp duomenų, saugomų skaitmeniniame įrenginyje. Jie greičiau išleis savo atminties resursus tam, kad įsimintų, kur konkrečiai tinkle yra atsakymas į juos dominantį klausimą. Prie tokių išvadų priėjo „Kaspersky Lab“ ekspertai atlikę apklausą, kurios tikslas suprasti, kaip internetas ir įvairūs įrenginiai veikia informacijos įsiminimą bei atgaminimą.

Naudotojų priklausomybės nuo globalaus tinklo efektas, pavadintas skaitmenine amnezija, atvaizduoja spartėjantį gyvenimo tempą: 61 proc. apklaustų europiečių pažymėjo, kad atsakymo jiems reikia „čia ir dabar“. Būtent todėl 36 proc. naudotojų pirmiausia „kreipiasi“ į internetą, kad rastų jiems reikalingą informaciją, ir tik 6 iš 10 stengiasi pradžioje savarankiškai prisiminti atsakymą į aktualų klausimą. Be to, kai tik duomenys rasti, visai nedaug asmenų (39 proc.) stengiasi juos įsiminti, o kas ketvirtas pasinaudoja gauta informacija ir sėkmingai ją pamiršta.

Taigi nenuostabu, kad 80 proc. europiečių laiko internetą savo atminties ir smegenų priedu. Dauguma respondentų mano, kad nereikia įsiminti pačios informacijos, bet būtina įsiminti jos šaltinį. Beje, su amžiumi ši tendencija didėja.

Šiek tiek geriau europiečiai atsimena savo artimųjų kontaktinę informaciją. Partnerio arba sutuoktinio telefono numerį atmintinai žino 67 proc. apklaustų europiečių, tėvų telefoną – 74 proc., vaiko – 43 proc. O brolių, seserų ir draugų telefonus atsimena mažiau nei pusė apklaustųjų.

Dauguma tyrimo dalyvių Europoje (86 proc.) sutinka, kad šiandien daugelis žmonių turi pernelyg daug telefono numerių, elektroninio pašto adresų ir kitų kontaktinių duomenų, kad juos visus įsimintų. Galbūt būtent todėl naudotojai labiau pasikliauna savo išmaniaisiais telefonais – 34 proc. apklaustųjų pareiškė, kad jų mobiliuosiuose įrenginiuose saugoma visa informacija, kurią jiems reikia atsiminti. Taigi duomenų arba paties įrenginio praradimas daugumai tampa neišvengiamu stresu, o kas penktas naudotojas netgi pradėtų panikuoti šioje situacijoje.

Šaltinis: pranešimas spaudai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha