Ryšių reguliavimo tarnybos veiksmai įneša sumaišties elektroninių parašų sertifikatų rinkoje

Publikuota: 2018 m. kovo 7 d. trečiadienis

UAB Skaitmeninis sertifikavimo centras (toliau – SSC) po kelių primygtinių paraginimų džiaugiasi sulaukęs Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) reakcijos dėl SSC galimybės toliau tęsti savo veiklą. Kartu tenka konstatuoti, kad RRT atsakymas tėra  problemos atidėjimas tolesniam laikui, o tai įneša sumaišties elektroninių parašų sertifikatų rinkoje.

SSC nuostabą kelia tai, kad RRT jau trečią kartą be aiškaus teisinio motyvo nukelia terminą, nuo kurio, anot jos, turi įsigalioti SSC kvalifikacijos statuso panaikinimas. Toks šios organizacijos neapsisprendimas neigiamai veikia SSC verslo reputaciją, o bendrovės klientai ir partneriai patiria papildomų nepatogumų. Šie veiksmai parodo tam tikrą RRT sutrikimą ir nugebėjimą tinkamai suvaldyti esamą situaciją.

2018 m. vasario 8 d. buvo paskelbtas RRT pranešimas dėl galimo SSC kvalifikacijos statuso panaikinimo. SSC informuoja, kad tą pačią dieną RRT buvo pateikti visi prašomi dokumentai su prašymu patvirtinti jų atitikimą, taip pat organizuoti susitikimą konstruktyviam dialogui, siekiant išsiaiškinti visus galimus nesklandumus.

Apgailestaujant tenka konstatuoti, kad kovo 5 d. RRT rašte neužsimenama apie gautus papildomus dokumentus ir jų atitikimo vertinimą. Kitaip sakant, arba RRT nesiekia taikiai spręsti susidariusios situacijos, arba, neturėdama patvirtinto administracinės paslaugos teikimo aprašymo, galimai net nežino, ką daryti su pateikta informacija bei dokumentais ir kaip reaguoti į SSC prašymą.

SSC dar kartą primena, kad eIDAS reglamentas, kuriuo remiasi RRT, nenumato galimybės dokumentų nepateikimo vertinti kaip pagrindo kvalifikacijos statuso panaikinimui. Reglamente yra aiškiai apibrėžti kriterijai, remiantis kuriais yra netenkamas šis statusas. SSC primena, kad RRT taip ir nėra nurodžiusi, kokius būtent eIDAS reglamento punktus SSC yra pažeidusi.

 UAB Skaitmeninis sertifikavimo centras – pirmas ir vienintelis Lietuvoje privataus kapitalo sertifikavimo centas, teikiantis sertifikavimo paslaugas nuo 2004 m. Valstybės kontrolės 2010 m. audito ataskaitoje teigiama, kad SSC yra vienintelis iš trijų kvalifikuotus sertifikatus sudarančių paslaugų teikėjų, kuris buvo įregistruotas Lietuvos Vyriausybės nustatyta tvarka. Šiandien SSC yra vienintelis patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjas, kurio kvalifikuotas sertifikatas atitinka ne tik Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 910/2014 (eIDAS), bet ir Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo (ADTAĮ) reikalavimus.

SSC paslaugomis naudojasi tūkstančiai klientų 21-oje pasaulio šalyje, iš viso jis yra išdavęs apie 30 tūkstančių skaitmeninių sertifikatų. SSC išduotais sertifikatais taip pat naudojasi ir daugybė LR valstybinių institucijų bei įstaigų. Nuo pat veiklos pradžios įmonė pagrindiniu prioritetu laiko visišką savo veiklos atitikimą LR ES teisės aktų reikalavimus.

SSC yra „CA/Browser“ forumo, kuriam priklauso garsios įmonės „Symantec“, „Microsoft“, „Apple“, „Google“, „Mozilla“, „Opera“ ir kt., narė. Forumo dalyviai drauge kuria asmens tapatybės tikrinimo ir el. paslaugų saugumo reikalavimus. Jau 2014 m. įmonė atliko tuo metu dar neprivalomą auditą dėl paslaugų ir infrastruktūros atitikimo Europos standartizacijos instituto ETSI standartus ir tapo viena pirmųjų įmonių visoje Europos Sąjungoje, turinčių tokį atitikties vertinimą.

Šaltinis: SSC
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha