„Vilties“ kaimynystės ir draugystės šventė ‒ socialinei izoliacijai mažinti

Publikuota: 2021 m. gegužės 27 d. ketvirtadienis

„Saulė kasdieną šildo kiekvieną, nes ji myli mus“ – šiais žodžiais prasidėjo dvyliktoji kaimynystės ir draugystė šventė, kurią gegužės 27 d. organizavo Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“. Bendrijos himno „Mes irgi galime mylėti“ tekstas pabrėžia tai, kas jos nariams yra svarbiausia ‒ supratimas ir meilė kiekvienam, nepaisant mūsų skirtybių.

Renginys tradiciškai vyko netoli vieno iš organizacijos dienos užimtumo centrų Vilniuje, Kareivių gatvėje. Į jį buvo pakviesti bendrijos nariai iš visos Lietuvos, taip pat visų kaimynystėje įsikūrusių įmonių darbuotojai.

Renginio tikslas – keisti vis dar neretai klaidingą visuomenės požiūrį į sutrikusio intelekto žmonių gebėjimus, mažinti šių žmonių socialinę atskirtį, skatinti bendravimą. 

Bendrijos mokymo įstaigos šventei parengė nuotaikingą programą. Dienos centro „Mes esame“ ansamblis priminė visiems senas  geras dainas, pvz.,  „Tu numegzk man, mama, kelią“, „Išgalvotas gyvenimas“ ir kt. Dienos užimtumo centras sutrikusio intelekto žmonėms iš Šakių nustebimo spektakliu pagal K. Donelaičio „Metus“. Na, o Markučių dienos veiklos centras pakvietė kartu pašokti „Jerusalema“, ir kitus šokius.

Bendrijos „Viltis“ vadovė Dana Migaliova pasveikino susirinkusiuosius, padėkojo už bendravimą, šypsenas. Anot jos, žmogus su negalia turi didelę atvirą širdį, gebančią mylėti žmones ir gyvenimą. Jie, labiau nei kiti, moka džiaugtis mažais dalykais. „Daug kas klausia manęs, kaip laikomės pandemijos metu, tačiau iš tikrųjų mes ir iki šiol buvom savotiškoje izoliacijoje, nes ne visur galime dalyvauti, pavyzdžiui eiti į teatrus, į parodas“,‒ pasakojo ji, atkreipdama dėmesį į nuolatinę sutrikusio intelekto žmonių socialinę atskirtį.

„Vilties“ atstovas Aidas Gudavičius  renginio metu pristatė Europos Sąjungos finansuojamą projektą „The Mind Inclusion“, skirtą paskatinti informacijos sklaidą ir didinti viešų vietų prieinamumą žmonėms, turintiems negalią.

Bendrija „Viltis“ kartu su partneriais iš Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos sukūrė programėlę „The Mind Inclusion 2.0“. Ji padeda lengvai susirasti informaciją apie įvairių vietų pritaikymą specifinių poreikių žmonėms, pvz., ar yra įvažiavimas su neįgaliųjų vežimėliu, ar vieta triukšminga ir pan. Parduotuvių, kavinių, muziejų, bibliotekų, parkų ir kitų viešų vietų savininkai kviečiami registruoti programėlėje savo veiklą, jei ji pritaikyta neįgaliesiems.

Nuolatinės šventės rėmėjos įmonių grupės „Penki kontinentai“ vidinės komunikacijos ir socialinės atsakomybės projektų vadovė Vaida Praciuvienė pasidžiaugė tuo, kad specifinių galimybių žmonėms stengiamasi sudaryti daugiau sąlygų integruotis į visuomenę. Artimiausiu metu „Penkių kontinentų“ grupė kartu su „Vilties“ auklėtiniais numato dalyvauti projekte „DUOday“, kai įmonės darbuotojas ir žmogus su negalia sudaro darnų duetą, visą dieną dirbdami kartu.  Projektas suteikia galimybę specifinių poreikių žmogui susipažinti su įmonės veikla, išbandyti įprastas darbuotojų užduotis.

Dėl COVID-19 pandemijos ribojimų šiemet šventėje nevyko tradicinė bendrijos mokyklų auklėtinių rankdarbių mugė, sulaukdavusi „Penkių kontinentų“ įmonių grupės darbuotojų dėmesio. Tačiau  šventėje buvo smagu matyti „Kavos galia“ iniciatyvos atstovus, pavaišinusius visus kava ir įrodžiusius, kad žmonės su negalia gali dirbti, integruodamiesi į visuomenę.

Daugiau nei 30 metų Lietuvoje veikiančiai bendrijai „Viltis“ priklauso daugiau nei 60 Lietuvos organizacijų, kurios jungia beveik 12 tūkst. sutrikusio intelekto vaikų ir suaugusiųjų bei jų šeimų ir globėjų.

Šaltinis: Penki kontinentai
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras


Captcha

komentarai