„No More Ransom“ iniciatyva: daugiau nei 28 000 iššifruotų įrenginių

Publikuota: 2017 m. rugpjūčio 2 d. trečiadienis

Prieš metus, 2016 m. liepos 25 d., Nyderlandų nacionalinė policija, Europolas, „McAfee“ ir „Kaspersky Lab“ pradėjo iniciatyvą  „No More Ransom initiative“. Šiandien šiame projekte – daugiau nei 100 partnerių, tarp jų ir Lietuvos policija, nes pranešimai apie prieš įmones, vyriausybes ir asmenis visame pasaulyje nukreiptus išpuolius vis dar dominuoja kasdienėse naujienose.

Išpirkos reikalaujančių virusų grėsmė didėja. Ji auga nuo 2012 metų, kai nusikaltėliai pastebėjo, kad lengva įgyvendinti išpuolius ir gauti pelno. Rizika toliau didėjo, darėsi labiau slapta ir destruktyvi. Be to, atakos vis dažniau nukreipiamos ne į privačius asmenis, o į įmones, nes galimas už išpuolį gauti pelnas yra daug didesnis.

Gegužės mėnesio viduryje galingi „WannaCry“ išpuoliai per keletą dienų sutrikdė daugiau nei 300 tūkst. verslo įmonių 150 000 šalių darbą ir paveikė jų kritinę infrastruktūrą. Kai kurios organizacijos vis dar stengiasi atsigauti ir po birželio 27 d. „ExPetya“ išpuolių.

Bendras naudotojų, kurie susidūrė su išpirkos reikalaujančiais virusais, skaičius nuo 2016 m. iki 2017 m. kovo mėn. padidėjo 11,4 proc. Palyginti su ankstesniais 12 mėnesių, naudotojų skaičius visame pasaulyje išaugo nuo 2 315 931 iki 2 581 026 .

Pirmieji „No More Ransom“ metai skaičiais

Šiuo metu svetainėje yra 54 iššifravimo įrankiai, kuriuos tiekia 9 partneriai ir kurie apima 104 rūšis. Iki šiol šiomis priemonėmis pavyko iššifruoti daugiau nei 28 000 įrenginių, o elektroninėje erdvėje veikiantys nusikaltėliai neteko 8 milijonų eurų išpirkos.

Portale yra daugiau nei 1,3 mln. unikalių lankytojų. Vien tik gegužės 14 dieną „WannaCry“ krizės metu svetainėje lankėsi 150 000 žmonių.

„No More Ransom“ platforma dabar yra prieinama 26 kalbomis. Neseniai portalas papildytas informacija bulgarų, kinų, čekų, graikų, vengrų, indoneziečių, malajiečių, norvegų, rumunų, švedų, tamilų ir tajų kalbomis.

Projekte dabar dirba 109 partneriai. Neseniai prisijungė šios privataus kapitalo bendrovės: „Abelssoft“, „Ascora GmbH“, „Barclays“, „Bitsight“, Bournemouth University (BU), CERT.BE, „Claranet“, „CSA Singapore“, „ESTSecurity“, „Fortinet“, „Global Forum on Cyber Expertise“ (GFCE), „InterWorks“, IPA, KISA (Korean Internet & Security Agency), TWCERT/CC, LLC, University of Porto ir „vpnMentor“.. Prie jo taip pat prisijungė keturios naujos teisėsaugos agentūros iš Čekijos Respublikos, Graikijos, Honkongo ir Irano.

„No More Ransom“ iniciatyvos sėkmė yra bendra sėkmė, kurios negalima pasiekti vien teisėsaugos ar privataus verslo srityje. Sujungdami jėgas, mes sustipriname savo sugebėjimą pasipriešinti nusikaltėliams ir sumažinti žmonėms, įmonėms bei ypatingos svarbos infrastruktūros objektams daromą žalą.

Nėra geresnės apsaugos už prevenciją

Teisėsaugos institucijos visame pasaulyje, glaudžiai bendradarbiaudamos su privačiais partneriais, atlieka tyrimus dėl išpirkos reikalaujančių nusikaltėlių ir infrastruktūros. Tačiau prevencija yra neabejotinai geresnė priemonė nei padarinių šalinimas. Interneto naudotojai pirmiausia turi vengti tapti auka.

Naujausių prevencijos patarimų rasite  www.nomoreransom.org. Jei tapote auka, svarbu nemokėti išpirkos ir pranešti apie incidentą policijai.

Šaltinis: Kaspersky Lab
Kopijuoti, platinti, skelbti bet kokią portalo News.lt informaciją be raštiško redakcijos sutikimo draudžiama.

facebook komentarai

Naujas komentaras

     

 


Captcha
 

susiję straipsniai

Sustabdytas didžiausią grėsmę keliantis „botnet“ tinklas „Gamarue“

Saugumo sprendimų kompanija ESET drauge su „Microsoft“ tyrėjais, bendradarbiaujant su teisėsaugos agentūromis FTB, „Interpol“, „Europol“ ir kitais kibernetinės apsaugos ekspertais visame pasaulyje, sėkmingai sustabdė daugelį metų internete plitusį kenkėjiškų programų židinį „Gama... skaityti »