Kinijos valdžia atsiribojo nuo JAV puldinėjančių programišių atakų

Kinijos valdžia atmetė „Google“ kaltinimus dėl dalyvavimo programišių atakoje, nukreiptoje į JAV valdžios atstovų el. paštą. Kinijos atstovų teigimu, šalies valdžia aktyviai pasisako prieš nusikalstamą veiklą, įskaitant programišių veiksmus, bei imasi atitinkamų priemonių. Beje, jų nuomone, Kinija taip pat dažnai tampa programišių aukų taikiniu.

Bandymai įsilaužti į šimtus JAV valdininkų pašto dėžučių „Google Mail“ buvo vykdomi birželio 1 dieną. „Google“ duomenimis, atakos vyko iš Kinijos. Programišių tikslas buvo „Gmail“ naudotojų slaptažodžiai. Tam buvo naudojama įprasta duomenų vagysčių schema – naudotojui siūlytas netikras asmeninių duomenų įvedimo puslapis ir tokiu būdu visa informacija patekdavo į nusikaltėlių rankas.

„Google“ atstovai pranešė, jog jiems pavyko atskleisti į pašto sistemą nukreiptą programišių ataką. Be to, apie ją buvo informuotos atsakingos JAV institucijos.

Konfliktas tarp Kinijos valdžios ir JAV įsikūrusios „Google“ korporacijos prasidėjo 2010 metais. Pradžioje „Google“ pareiškė atsisakanti Kinijos valdžios reikalavimo cenzūruoti paieškos užklausas, o vėliau nusprendė visiškai pasitraukti iš vietos interneto rinkos. „Google“ nuomone, Kinijos valdžia organizavo programišių atakas, nukreiptas į „Gmail“ pašto sistemą – į vietos teisėsaugos ir opozicijos atstovų paskyras.

2011 metų kovą „Google“ pranešė apie prieigos prie savo pašto paslaugos iš Kinijoje trikdžius ir susiejo tai su cenzūros sustiprinimą. Visgi kinai šiuos kaltinimus atmetė.

Kovo viduryje JAV Valstybės departamentas publikavo naują kibernetinę šalies strategiją, kurioje teigiama, jog į užsienio šalių programišių atakas gali būti reaguojama ir kariniais veiksmais.