40 interneto svetainių kitų metų pradžioje atsivers neįgaliesiems

Lietuvos viešosios bibliotekos tapo vienomis pirmųjų viešojo sektoriaus įstaigų, ėmusių spręsti neįgaliųjų skaitmeninės atskirties problemą. Netoli pusšimčio bibliotekų savo interneto svetaines pritaikys neįgaliesiems, jose taip pat bus galima naršyti mobiliaisiais telefonais. Šį bibliotekų svetainių modernizavimo projektą planuojama baigti 2012 m. pradžioje.

„Dar prieš trejus metus negalią turintys Europos Sąjungos (ES) gyventojai galėjo naudotis tik kiek daugiau nei 2 procentais svarbiausių viešojo ir privataus sektoriaus tinklalapių, šie skaičiai nedaug pasikeitę ir dabar. Neįgaliųjų skaitmeninė atskirtis yra viena svarbesnių problemų visos ES mastu, tad šis Lietuvos bibliotekų žingsnis yra ypač svarbus įtraukiant neįgaliuosius į internetu besinaudojančią visuomenę“, – teigė projekto „Bibliotekos pažangai“ IT koordinatorius Gediminas Navickas. 

Sėkmingai įgyvendinant projektą ketinama perprogramuoti 40–ies Lietuvos viešųjų bibliotekų svetaines taip, kad jomis galėtų naudotis neįgalieji ir besinaudojantys mobiliaisiais įrenginiais. Bibliotekininkai savo ruožtu bus mokomi, kaip dirbti su atnaujintomis svetainėmis. Planuojama, kad svetainių modernizavimo darbai bus baigti po Naujųjų metų. 

Pasak G. Navicko, tai – plataus masto projektas, apimantis svetainių perprogramavimą, dizaino ir kitų technologinių sprendimų patobulinimą, svetainės struktūros atnaujinimą, konsultacijas bibliotekininkams.

„Pritaikymas neįgaliesiems turi kelis technologinius aspektus: teisingą svetainės suprogramavimą ir apipavidalinimą, kuris leidžia neįgaliesiems suprasti svetainės turinį. Pavyzdžiui, regos negalią turintys lankytojai galės perklausyti svetainės tekstus naudodami balso sintezatorių. Ne mažiau svarbūs ir paties turinio parengimo aspektai, kai svetainę pildantys specialistai pritaiko turinį neįgaliųjų pasiekiamumui. Vienas tokių pritaikymų yra į svetainės kodą įterpiamas alternatyvus tekstas, kurio pagalba regos negalią turintys lankytojai sužinos, kas pavaizduota paveiksliukuose ir nuotraukose“, – sakė projekto koordinatorius.

ES statistiniais duomenimis, 2008 m. neįgaliesiems buvo prieinami tik 2,6 proc. svarbiausių viešojo ir privataus sektorių tinklalapių bei vos 5,3 proc. ES narių vyriausybių svetainių.