VDU bus galima studijuoti Rytų Azijos šalių kultūras ir kalbas

Vasario 1 d. Studijų kokybės ir vertinimo centras akreditavo naują bakalaurinę programą „Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos”, kurią Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultetas planuoja pradėti vykdyti šių metų rugsėjo mėnesį.

Ketverių metų trukmės bakalauro programoje dėmesys skiriamas Kinijos, Japonijos bei Korėjos istorijai, religijai, menui ir folklorui. Bus gilinamasi į šių šalių kultūrinę specifiką bei per tūkstančius metų susiklosčiusias tradicijas. Taip pat studentai turės galimybę gerai išmokti vieną regiono kalbą ir pramokti antrosios kalbos pagrindų.

Pagrindinis Rytų Azijos šalių kultūrų ir kalbų programos tikslas – parengti darbui plataus humanitarinio išsilavinimo specialistus išmanančius Rytų Azijos regiono šalių kultūrų specifiką ir suvokiančius šių šalių kultūros raidos procesus, taip pat gerai mokančius ir galinčius praktikoje efektyviai naudoti bent vieną regiono kalbą.

Manoma, kad šios programos absolventai galės dirbti kultūros ir švietimo įstaigose, ūkio subjektuose, Rytų Azijos valstybių verslo bendrovių padaliniuose Lietuvoje bei Europoje, valstybinėse institucijose (tarptautinių ryšių skyriuose, Užsienio reikalų ministerijoje, diplomatinėse atstovybėse), vertimų biuruose bei leidyklose.

„Tvirtai tikiu, kad programos absolventai bus vieni paklausiausių ne tik Lietuvos, bet ir Europos darbo rinkoje. Vis intensyvėjant Europos santykiams su Rytų Azijos šalimis, specialistų poreikis neišvengiamai auga, kai tuo tarpu jų nėra išugdoma pakankamai. Vyriausybinės institucijos, investuotojai, turizmo kompanijos, vertimo įstaigos, leidyklos mums dažnai mini Rytų Azijos kalbas ir kultūra išmanančių specialistų trūkumą”, – sako VDU Azijos studijų centro vadovas, naujosios programos komiteto pirmininkas dr. Aurelijus Zykas.

Šiais metais į valstybės finansuojamas vietas yra planuojama priimti 25 studentus, kurie galės rinktis tarp trijų pagrindinių kalbų: kinų, japonų arba korėjiečių. Per pastaruosius metus stipriai išaugus mainų su Rytų Azijos universitetais galimybėms, visi studentai jau nuo antrojo kurso bus skatinami studijų metu bent vienam semestrui išvažiuoti mainams į šias šalis.