Interneto „tėvas“ prieš įstatymą, „galintį sunaikinti žmogaus teises“

Šaltinis: www.itbaze.lt

Didžiosios Britanijos mokslininkas Timas Bernersas-Lee, HTTP protokolo, HTML kalbos ir URL identifikatoriaus kūrėjas, pasisakė prieš šalyje rengiamą Theresos May inicijuotą įstatymą dėl masinio vartotojų stebėjimo internete.

Vyriausybės patarėjas T. Bernersas-Lee ragina Vidaus reikalų ministeriją atsisakyti įstatymo priėmimo.

Teigiama, kad įstatymo projektas skirtas padėti specialiosioms tarnyboms stebėti sunkiai kontroliuojamas technologijas, pavyzdžiui, P2P. Manoma, kad teisėsaugos organai gaus papildomų įgaliojimų prieigai prie „Skype“, „Facebook“ ir „Twitter“ duomenų.

Tikėtina, kad interneto tiekėjai bus įpareigoti diegti įrangą, leidžiančią šalies specialiosioms tarnyboms realiuoju laiku ir be teismo sprendimo gauti prieigą prie bet kurio telefoninio pokalbio, SMS žinutės, elektroninio laiško ir informacijos apie aplankytas interneto svetaines. Tiesa, Didžiosios Britanijos ministro pirmininko kanceliarija pareiškė, kad bus sekami tik data ir abonentų vardai, o ne skambučių ir laiškų turinys.

Sumanymui vykdyti sukurta Komunikacinių galimybių vystymo programa (angl. Communications Capabilities Development Programme), kuri kitą mėnesį turėtų būti pristatyta šalies parlamente.

Manoma, kad visa tai leis teisėsaugos organams sėkmingai kovoti su šifravimo ir analogiškų technologijų keliamomis grėsmėmis. Pareigūnams vis sunkiau perimti informaciją ir išaiškinti bei užkirsti kelią nusikaltimams.