Laris Peidžas „Android“ pavadino svarbia, bet ne lemtinga „Google“ verslui

Mobilioji operacinė sistema „Android“ yra labai svarbi „Google“, tačiau ne lemtinga kompanijos verslui, pareiškė „Google“ generalinis direktorius Laris Peidžas (Larry Page), dalyvavęs kaip liudininkas teismo byloje „Oracle“ prieš „Google“, praneša agentūra „Reuter“.

„Oracle“ 2010-ųjų rugpjūtį iškėlė ieškinį „Google“, kaltindama interneto bendrovę pažeidžiant patentus, taip pat neteisėtai taikant „Java“ technologijas mobiliojoje „Android“ platformoje. „Oracle“ įsigijo autorines „Java“ teises, kai 2009 metais nusipirko jos gamintoją „Sun Microsystems“.

Laris Peidžas teisme pareiškė, kad sprendimą sukurti savo išmaniųjų telefonų operacinę sistemą „Google“ priėmė prieš septynerius metus. Ir patvirtino, kad jo kompanija norėjo užmegzti verslo partnerystę su „Sun“ ir dėl to derėjosi. Susitarimas su „Java“ autoriais galėjo žymiai palengvinti „Google“ programinės išmaniųjų telefonų įrangos pristatymą rinkoje, tačiau kompanijos nesusitarė.  

Galų gale „Google“ nutarė pasinaudoti ta „Java“ dalimi, kurią kompanija laiko laisvu ir viešai prieinamu projektu atviru kodu. Tačiau Laris Peidžas negalėjo įvardyti kitų kompanijų, taikančių „Java“ technologijas nenusipirkę licencijos iš „Sun“ ar „Oracle“.

„Google“ teisininkai pareiškė, kad iš tikrųjų „Oracle“ siekia ne apginti savo intelektinę nuosavybę, o pasipelnyti iš augančio mobiliosios platformos „Android“ populiarumo.

„Oracle“ kaltina „Google“ sąmoningai atsisakant patentuotų „Java“ technologijų licencijų ir reikalauja kompensuoti maždaug milijardo dolerių nuostolius.

Teismas bylą nagrinės mažiausiai 8 savaites.