Nuo rugsėjo keturiose šalies savivaldybėse bus išbandomas neformaliojo vaikų švietimo krepšelis

Įteisintas neformaliojo vaikų švietimo finansinis krepšelis mokinio popamokinei veiklai finansuoti. Vyriausybė šiandien pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktoms mokinio krepšelio apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos pataisoms, kuriose numatoma įvesti 100 Lt dydžio neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) krepšelį. Tokia suma per mėnesį skiriama vieno vaiko meninei, sportinei veiklai, kitiems užsiėmimams.

Nauja finansavimo tvarka nuo naujų mokslo metų bus išbandoma konkurso būdu atrinktose Anykščių, Klaipėdos, Panevėžio rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybėse, o vėliau numatoma diegti visoje Lietuvoje.

„Šis finansavimo modelis leidžia įtraukti į prasmingas ugdymo veiklas dvigubai daugiau vaikų negu dabar, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Mokinys krepšelį galės „neštis“ į muzikos, dailės, sporto mokyklas ar įvairius būrelius. Kartu tai bus paskata neformaliojo ugdymo paslaugų plėtrai ir įvairovei. Labai svarbu, kad popamokines veiklas bus galima išplėtoti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir miesteliuose ar kaimuose. Vaikams atsiras daugiau galimybių pasirinkti jų pomėgius atitinkantį užsiėmimą“.

Planuojama, kad neformalųjį vaikų švietimą finansuojant krepšelio principu į prasmingas ugdymo veiklas po pamokų įsitrauks apie 50 proc. vaikų. Dabar įvairius popamokinius užsiėmimus lanko 23 proc. vaikų.

Neformaliojo vaikų švietimo krepšelį sudaro lėšos darbo užmokesčiui, mokymo priemonėms, pedagogų kvalifikacijai, kitoms mokymo reikmėms. Šis krepšelis negalės būti skiriamas bendrojo ugdymo mokykloms, nes jose vykstantys būreliai finansuojami iš bendrajam ugdymui skiriamo mokinio krepšelio.

Lėšos bandomajam krepšeliui skiriamos iš ES struktūrinių fondų, įgyvendinant Švietimo ir mokslo ministerijos priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“. Šiais metais tam numatyta 2,6 mln. Lt.