Išmanusis telefonas įvertins savininko emocinę būseną

„Intel“ tyrimų padalinio specialistai sukūrė išmaniesiems telefonams skirtą sistemą „StressSense“, galinčia įvertinti šiuo įrenginiu besinaudojančio asmens emocinę būseną.

Programa veikia labai paprastai: iš pradžių išmaniojo telefono savininkui reikia ramiai, atsipalaidavus garsiai 3 minutes skaityti tekstą – suformuojamas žmogaus „skaitmeninis portretas“. Vėliau išmanusis telefonas lygins vartotojo balsą su etaloniniu, fiksuodamas kelių parametrų pokyčius: kalbėjimo spartą, dažnių spektrą ir t. t. Pagal šiuos duomenis sistema padarys išvadą, ar žmogus yra stresinės būklės, ar ne.

Testavimų rezultatai atskleidė, kad aplikacija „StressSense“ sugeba atpažinti žmogaus emocinę būseną maždaug 81 proc. tikslumu uždarose patalpose ir 76 proc. tikslumu – atvirose vietose, kur garso kokybė paprastai būna žemesnė dėl pašalinių triukšmų.

Šiuo metu kūrėjai ketina „StressSense“ išleisti kaip „Android“ programos „BeWell“, kuri naudoja į mobilųjį įrenginį integruotą akselerometrą ir GPS imtuvą ir taip matuoja vartotojo aktyvumą paros laikotarpiu, priedą. Tikimasi, kad „StressSense“ sugebės analizuoti balsą ir telefoninių pokalbių metu ir galbūt įspėti apie galimus aštrius pasisakymus, kuriuos vartotojas gali išsakyti esant stresinei situacijai.