Lietuvos tinklaraštininkai sieks įrodyti, kad gyventi skanu

Leidykla „Alma littera“ pristato 25 žinomų Lietuvos kulinarijos tinklaraštininkų receptų knygą „Gyventi skanu“. Knygoje sudėti daugiau nei 80 niekur nepublikuotų neformalių kulinarų receptų, kuriais jie siekia įrodyti, kad gaminti skanų naminį maistą gali kiekvienas. Pasak knygos autorių, ji skirta visiems, pasiilgusiems tikro ir nuoširdaus valgio bei draugiško pokalbio prie bendro stalo.

Knygą sudaro keturi pagrindiniai skyriai, kuriuose receptai sugrupuoti pagal „charakterį“: Kasdieniai, Sielai, Polėkiui ir Atradimams.

Kasdienių receptų skiltyje galima rasti paprastų, greitų, bet nekasdieniškų patiekalų receptų (nuo vištos troškinio su avinžirniais iki lietuviško giros pyrago). Receptų sielai skyrius skirtas visiems, kurie norėtų bent mintimis nusikelti į vaikystę, kai laukė kažko ypatinga – pavyzdžiui, močiutės gamintų ridikėlių sviestainių. Atradimų skiltis kvies pakeliauti po užsienio šalių virtuves, susipažinti su naujais skoniais, tokiais kaip afganistanietiška lazanija, o Polėkio – eksperimentuoti su žinomais receptais.

„Rengdami šią knygą, sukvietėme geriausius, po visą pasaulį išsibarsčiusius Lietuvos maisto tinklaraštininkus. Visus juos vienija meilė tikram, kokybiškam, namie ruoštam maistui – tai atsispindi ir knygoje. Patiekalų receptai kupini nuoširdžių prisiminimų, kviečiantys sugrįžti į vaikystę prie saldžiais virtiniais nukrauto stalo, mintimis nešti į egzotiškais prieskoniais kvepiančius kraštus ar paprasčiausiai sušildyti sielą“, – teigia leidyklos „Alma littera“ direktorė Danguolė Viliūnienė.

Pasak Renatos Poccios, vienos iš knygos autorių, tinklaraščio „Išbandyti receptai“ rengėjos, kulinarija ji domėtis pradėjo jau vaikystėje, o maisto tinklaraštis gimė tuomet, kai visi išbandyti receptai nebetilpo galvoje ir norėjosi jais pasidalinti su kitais.

„Tinklaraštis gimė iš noro turėti vieną didelę užrašų knygelę, kurioje būtų sudėti mano išbandyti receptai, o knyga – iš noro su receptais supažindinti daugiau žmonių. Knygoje pateikiami receptai yra skirti paprastiems žmonėms, kurie dievina gerą namuose gamintą maistą, myli save, gyvenimą ir stengiasi gyventi taip, tarsi kiekviena diena būtų maža šventė“, – teigia R. Poccia.

Kiekvieno patiekalo receptas pradedamas šilta autoriaus įžanga apie jo priešistorę, tad knygoje galima rasti receptų, įstrigusių iš vaikystės, rastų močiutės užrašuose ar jaunystės sąsiuvinyje, bei firminių patiekalų, ragautų restoranuose, bet patobulintų ypatingu akcentu.

„Mano aprašomus desertų receptus vienija tai, kad šiais skanėstais lepinau šeimą ir draugus jau daugelį kartų, o tai, žinant tinklaraštininkų norą kaskart išbandyti ką nors nauja, yra kokybės ženklas. Manau, kad knygoje sau tinkamų receptų suras visi, norintys namie patys pasigaminti tikrai skanių, kartais netikėtų, tačiau ištobulintų patiekalų“, – teigia Viktorija, viena iš knygos „Gyventi skanu“ autorių,  tinklaraščio „Receptų medis“ rengėja.

Knygą „Gyventi skanu“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 20 metų vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.