Minima Pasaulinė knygos ir autorių teisių diena

Kasmet balandžio 23-iąją UNESCO kviečia minėti Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Tai vienas iš būdų skatinti skaitymą, leidybą ir intelektinės nuosavybės (autorių teisių) apsaugą.

Balandžio 23-ioji – tai simboliška ir prasminga data visai pasaulio literatūrai. 1616 m. balandžio 23-iąją mirė trys literatūros šedevrų meistrai: Migelis de Servantesas, Viljamas Šekspyras ir Inca Garcilaso de la Vega. Balandžio 23-ią gimė Morisas Driuonas, Vladimiras Nabokovas, kiti nusipelnę rašytojai. Idėja minėti šią dieną gimė Katalonijoje (Ispanija), kur nuo senų laikų gyvuoja tradicija dovanoti rožę pirkėjui, įsigijusiam knygą.

UNESCO kviečia visus, ypač jaunus žmones, atrasti ar atgaivinti skaitymo malonumą, pagerbti rašytojus, kurie prisidėjo prie žmonijos socialinio ir kultūrinio progreso. Ši diena mums primena apie skaitymo kultūrą ir tradiciją, raštingumą, pažinimą, pagarbą knygai, kūrėjui, autoriui, kultūrų įvairovę ir dialogą, neišsemiamą civilizacijos, kultūros lobyną.

UNESCO siūlo keletą patarimų, kaip kiekvienam asmeniškai paminėti šią dieną:

Pasidalinkite įspūdžiais apie perskaitytos knygos autorių ir pasiūlykite knygą kitiems!

Palikite knygą parke ar visuomeninio transporto priemonėje su rašteliu: „Laimingos knygos ir autorių teisių dienos!“

Niekada neišmeskite knygų:

Ugdykite save patys, gilinkite žinias ir pagarbą autorių teisėms – tai užtikrina žinių sklaidą bei atlygina už kūrėjų bei leidėjų darbą!

Dalyvaukite skaitymo kultūrą skatinančiuose renginiuose!