Mokslininkai išmoko matyti kiaurai sieną

Garsaus instituto MIT darbuotojai sukūrė technologiją, kuri leidžia žiūrėti kiaurai sieną ir stebėti judančius objektus už jos. Beje, ji pagrįsta visiems įprasta Wi-Fi technologija, pervadinta Wi-Vi.

Wi-Vi esmė tokia. Sistema (o tai gali būti įprastas išmanusis telefonas su belaidžiu moduliu) siunčia silpną Wi-Fi signalą atgaline kryptimi ir seka jo atvaizdą, pagal kurį nustatomi judantys objektai – nesvarbu, ar jie matomi, ar yra už uždarų durų.

Kaip aiškina išradimo autoriai, iš tikrųjų sistema skleidžia du beveik identiškus signalus. Beje, antrasis yra itin universalus pirmojo atžvilgiu. Taigi, jei žmogus už sienos juda, tai sistema jį pastebi, o nejudančių objektų atvaizdai neregistruojami.

Wi-Vi imtuvas naudoja atvaizduoto signalo skirtumus ir geba užfiksuoti net tokius judesius, kaip pakelta ranka. Beje, tai nereiškia, kad šis išradimas suteiks galimybę realiai stebėti kitus žmones. Žinoma, kalbama tik apie scheminį už sienos esančių veiksmų atvaizdavimą.

Kalbant apie praktinį naujosios technologijos panaudojimą, mokslininkai mini tokias sritis kaip žmonių gelbėjimas arba pažangių vaizdo stebėjimo sistemų darbo organizavimas. Dar viena sritis – galimybė grįžtant naktį namo įsitikinti, kad už kampo ar artimiausios tvoros neslypi joks pavojus.