Kompiuteris „Apple I“ aukcione parduotas už 387 tūkst. dolerių

Internetiniame „Christie's“ aukcione parduotas kompiuteris „Apple I“, 1976 metais surinktas vieno iš „Apple“ įkūrėjų Steve‘o Wozniako rankomis. Už jį sumokėta 387 tūkst. 750 JAV dolerių – tai brangiausias pirkinys internetinio „Christie's“ aukciono istorijoje.

Kompiuteris yra vienas iš 25 pirmųjų „Apple I“ egzempliorių. Greičiausiai jis buvo surinktas pirmajam užsakymui, kurį kompanijai „Apple“ pateikė viena iš Kalifornijos elektronikos parduotuvių. Pagrindinė kompiuterio plokštė pasirašyta trumpiniu „Woz“. „Christie's“ tinklalapyje pateikiamame kompiuterio aprašyme teigiama, kad pardavėjas negarantuoja kompiuterio darbo ir rekomenduoja dėl jo naudojimo kreiptis į specialistus.

„Apple I“ parduotas per „First Bytes“ aukcioną, kuriame, be pirmojo S. Wozniako sukurto kompiuterio, buvo pristatytos ir įvairios „Macintosh“ versijos bei pirmasis personalinis kompiuteris su grafine sąsaja „Apple Lisa“.

Kompiuterį „Apple I“ S. Wozniakas sukūrė 8-ojo dešimtmečio viduryje. Kartu su Steve‘u Jobsu S. Wozniakas nusprendė pardavinėti kompiuterį, sukurtą naudoti asmeniniais tikslais. Pirmoji 50 kompiuterių partija buvo surinkta rankomis S. Jobso garaže. Rekordinė „Apple I“ kaina pasiekta 2013 metų gegužės 25 dieną – vienas iš šešių iki šiol veikiančių kompiuterių aukcione parduotas už daugiau nei 670 tūkst. dolerių.