Užsienio studentai Lietuvoje mokosi kurti mobiliąsias programėles

Kauno technologijos universitete (KTU) įkurtoje  Mobilių aplikacijų laboratorijoje gimė pirma tarptautinė mobilioji programėlė, kurią sukūrė Turkijos studentai, studijuojantys pagal ERASMUS studijų mainų programą.

Užpildė nišą rinkoje

Keturi Turkijos studentai Süleyman Akgül, Sefa Oduncuoğlu, Abdullah Akın Yardım ir Berivan Koç sukūrė mobiliąją programėlę „Sinemaskop“ (https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.appcamp.cinema.turkey), kuri skirta gero kino mėgėjams ir kino teatrų lankytojams, gyvenantiems didžiuosiuose Turkijos miestuose: Stambule, Ankaroje, Bursoje ir Antalijoje. Kino mėgėjai, turintys išmaniuosius telefonus, su aplikacija gali greitai sužinoti, kokie filmai artimiausiu metu yra rodomi kino teatruose, įsikūrusiuose netoli jų gyvenamosios vietos.

Programėlės idėja kilo išanalizavus Turkijos kino teatrų rinkos dydį ir poreikius. Pastebėta, kad nėra tokios programėlės. Kuriant programėlę pravertė per studijas KTU įgytos žinios ir praktika. Turkijos studentai tikisi, kad programėlė išpopuliarės ir patiks Turkijos kino teatrų lankytojams, tad ją bus galima tobulinti toliau.

Žinios iš Lietuvos

Studijuodami KTU ir atlikdami praktiką „App Camp“ įmonėje Turkijos studentai įgijo vertingų žinių ir patirties: pavyzdžiui, kaip planuoti projekto komandos darbus, kaip įvertinti vartotojų poreikius, kaip analizuoti ir projektuoti informacines sistemas, kaip valdyti projekto rizikas ir kita. Šias žinias jie pritaikė kuriant mobilią aplikaciją „Sinemaskop“.

„App Camp“ Kauno padalinio vadovas Ramūnas Keliuotis džiaugiasi Turkijos studentų užsidegimu ir noru kurti vertę teikiančias išmaniųjų telefonų programėles. Sujungus jaunatvišką energiją ir „App Camp“ patirtį bus tiesiamas lietuviškų sprendimų eksporto tiltas į Centrinės Azijos regioną.

KTU Inovacijų centro direktoriaus dr. Almanto Danilevičiaus teigimu, mobiliųjų aplikacijų laboratorijose kartu su lietuviais studentais mielai dirba ne tik Turkijos, bet ir Indijos, Azerbaidžano, Baltarusijos studentai. „Skirtingų tautų bendradarbiavimas labai naudingas, ypač mišrioms komandoms, nes taip atsiranda globalesnės ir išskirtinesnės idėjos, kitas požiūris į mobilių aplikacijų projektus ir skirtingus rinkos vartotojų poreikius. Manau, kad tai ne paskutinis tarptautinis projektas“, – sakė IVC direktorius.