Pritarta Ūkio ministerijos siūlymui tobulinti Investicijų įstatymą

Vyriausybės pasitarime pritarta Ūkio ministerijos siūlymui suvienodinti pramoninių parkų veiklos reguliavimą Investicijų įstatyme. Tai turėtų padėti užtikrinti efektyvesnę pramoninių parkų veiklą – pritraukti daugiau investuotojų, kad būtų kuriama naujų darbo vietų ir pramoninių parkų teritorijos būtų naudojamos efektyviai.

Ūkio ministerija siūlo Investicijų įstatyme nustatyti, kad kiekvienas pramoninis parkas rengtų plėtros planą, kurį tvirtintų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Įstatyme numatyta nustatyti pramoninio parko plėtros plano turinio reikalavimus ir savivaldybės ir pramoninio parko operatoriaus sudaromos sutarties pagrindines sąlygas. Taip pat nustatyti, kad pramoninius parkus valdytų pramoninių parkų operatoriai, kurie turėtų teisę subnuomoti pramoninio parko operatoriui išnuomotus valstybės ir (arba) savivaldybės žemės sklypus investuotojams.

Ūkio ministerija pateikė šiuos pasiūlymus Vyriausybei, išanalizavusi bendrą pramoninių parkų veiklos situaciją, kuri parodė, kad, siekiant užtikrinti efektyvią Alytaus, Šiaulių, Radviliškio ir Pagėgių pramoninių parkų veiklą, reikia nustatyti atitinkamas teisines ir organizacines priemones.

2003–2005 metais buvo įsteigti 9 pramoniniai parkai (Alytaus, Kėdainių, Marijampolės, Naujosios Akmenės, Pagėgių, Panevėžio, Radviliškio, Šiaulių ir Visagino). 2011 m. pabaigoje–2012 m. pradžioje dalyje jų (Kėdainių, Marijampolės, Naujosios Akmenės, Panevėžio ir Šiaulių) įsteigtos laisvosios ekonominės zonos. Nepakito Alytaus, Šiaulių, Radviliškio, Pagėgių pramoninių parkų statusas.

Artimiausiu metu Ūkio ministerija pateiks svarstyti Vyriausybei Investicijų įstatymo pakeitimo projektą.