Didžioji dalis gyventojų dar nesiruošia eurui

Trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų kol kas nesiruošia euro įvedimui, o kaip litus reikės keisti į eurus domisi tik 14 proc. gyventojų, rodo tyrimų bendrovės „Rait“ apklausos duomenys.

„Domėjimusi euru išsiskyrė mažesnių apskričių gyventojai – Tauragės, Alytaus ir Telšių, o pasyviausi buvo didžiųjų apskričių gyventojai. Aktyviausiai tuo, kaip litus keisti į eurus domėjosi aukštesnių pajamų, gaunantys bent 1100 litų vienam šeimos nariui, gyventojai, taip pat senyvo amžiaus – 65-74 metų gyventojai“, – pranešime spaudai sakė apklausą užsakiusio „Danske Bank“ Asmeninės bankininkystės tarnybos direktorė Jūratė Nedzinskienė.

Apklausa atskleidė, kad gyventojai dar nėra linkę keisti santaupų – tik 3 proc. apklaustųjų teigė pradėję keisti litus į eurus. Taip pat palyginti nedaug – 8 proc. gyventojų domisi, kaip atskirti tikrus eurus nuo netikrų.

Gyventojų pasiteiravus, kada žada keisti savo grynuosius litus į eurus, 51 proc. respondentų nurodė, kad šiuo metu apie tai negalvoja. 20 proc. respondentų grynuosius keisis banke arba pašte po sausio 1 dienos, 17 proc. nurodė planuojantys litus įnešti į sąskaitą prieš euro įvedimą ir po sausio 1 dienos. Dar 7 proc. nurodė neturintys ar nelaikantys grynųjų pinigų.

Grynųjų litų keitimui į eurus rečiausiai ruošėsi nedirbantys, moksleiviai ir studentai, respondentai gyvenantys kaimo vietovėse ar rajonuose.

„Rait“ tiesioginio interviu būdu rugpjūtį apklausė 1 tūkst. Lietuvos gyventojų.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.