Internetas bibliotekoje – lengvesnis kelias žinių link

Sparti naujausių technologijų plėtra neaplenkia ir bibliotekų. Jose greta popierinės knygos randasi vis daugiau technologiškai pažangių priemonių. Daugumos bibliotekų lankytojai jau turi galimybę naudotis kompiuteriais ir interneto prieiga, pateikti norimo leidinio užsakymą internetu, dalyvauti virtualiose parodose su rašytojais, skaityti elektronines knygas ir pan.

19-oje Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos filialų veikia nemokama interneto „Skynet“ prieiga, kurią teikia įmonių grupė „Penki kontinentai“. Pirmasis „Skynet“ interneto „taškas“ ėmė veikti šios bibliotekos padalinyje Antakalnio mikrorajone. Čia 2000 metais buvo įkurta „Jaunimo zona“, turinti kompiuterių ir interneto prieigą.

Už bendradarbiavimo ir socialinės paramos projektus atsakinga „Penkių kontinentų“ atstovė Julija Usova sako, kad biblioteka šiandien nebėra vien ta vieta, kur ateinama pasiimti ar grąžinti knygą – bibliotekos tampa moderniais informacijos centrais, kurie neįsivaizduojami be šiuolaikinių technologijų. „Bibliotekų paslaugos, turint prieigą prie interneto, gerokai išsiplėtė. Lankytojams atsirado galimybė nemokamai gauti informaciją iš pasaulio informacijos šaltinių ir duomenų bazių, greitai rasti ir užsisakyti knygų iš bibliotekų katalogų. Be to, bibliotekų lankytojai, turėdami visą reikiamą literatūrą ir internetą, gali patogiai mokytis, skaityti periodinius leidinius ir pan.“, – teigia J. Usova.

Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos direktoriaus pavaduotojos Simonos Žilienės teigimu, internetas palengvina ir bibliotekininkų kasdienę veiklą. „Turint internetą, greičiau galima rasti reikiamą informaciją, ypač esančią elektroniniame kataloge. Be to, patogu informuoti skaitytojus apie bibliotekų darbą, įvairius renginius. Tai, kad skaitytojai patys internetu gali rasti, rezervuoti, užsisakyti norimą leidinį, taip pat palengvino bibliotekininkų darbą. Džiugina ir tas faktas, kad dalis Vilniaus gyventojų, kurie anksčiau retai lankėsi bibliotekose, dabar užsuka dažniau“, – sako S. Žilienė.

Anot J. Usovos, moderni biblioteka išlieka reikšmingu kultūros ir švietimo centru. „Bibliotekos modernėja, sparčiai kinta, bet jų vaidmuo visuomenėje išlieka svarbus. Tai vieta, kurioje galima ne tik rasti reikiamos informacijos, bet ir naudingai bei turiningai praleisti laisvalaikį, mokytis ir atrasti naujų dalykų, pažinti pasaulį. O internetas prisideda prie to suteikdamas galimybę kurti bibliotekoje atvirą informacijos erdvę, paremtą moderniomis technologijomis ir kokybiškomis paslaugomis“, – sako J. Usova.


„Penkių kontinentų“ atstovė Julija Usova

Įmonių grupė „Penki kontinentai“ bendradarbiauja su bibliotekomis daugiau nei dešimtmetį: vykdo paramos akcijas, dovanoja rajonų bibliotekoms ir kitoms kultūros institucijoms kompiuterius, nuolat dalyvauja knygų dovanojimo akcijose ir remia bibliotekas naujausia literatūra. Ilgametė draugystė įmonę sieja ir su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, šių metų lapkritį mininčia 95 metų sukaktį. Be to, grupės valdomo TV kanalo „Penki TV“ kūrybinė grupė nuo 2005 m. ruošia reportažus ir informuoja visuomenę apie naujai pasirodžiusias knygas, jų pristatymus, bibliotekų teikiamas paslaugas bei naujus projektus.