Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta kenkimo programa

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos Nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) įspėja apie pavojingą programą, plintančią socialiniame tinkle „Facebook“. Kenkimo programa iš kompiuterio išsiunčia kitiems „Facebook“ naudotojams (atsitiktiniu būdu yra pažymima keletas asmenų iš draugų sąrašo) žinutes su nuoroda į vaizdo klipą. Norėdamas peržiūrėti vaizdo klipą, vartotojas patenka į suklastotą tinklalapį (šiuo atveju ‒ į „Facebook“ klastotę). Įspėjame, kad, jei asmuo paspaus ant tokios vaizdo klipo nuorodos, jis gali užkrėsti savo kompiuterį kenkimo programa.

 Užsikrėtimo eiga:

- Naudotojas, paspaudęs nuorodą į vaizdo medžiaga, gautą iš draugų ar pažįstamų savo „Facebook“ paskyroje, nukreipiamas į suklastotą tinklalapį (angl. phishing), kuriame neva yra pateikiama vaizdinė medžiaga.

- Suklastotame puslapyje naudotojui paspaudus ant siūlomo vaizdo įrašo, paprašoma įdiegti papildinį (angl. Add-on/extenion), skirtą „Google Chrome“ naršyklei, šiuo atveju – „Dark skin for Youtube“.

- Po papildinio įdiegimo pasikeičia viršutinis „Facebook“ meniu (dingsta „Log out“ funkcija), dešiniajame naršyklės kampe atsiranda piktograma „Dark skin for Youtube“. Kenkimo kodas neleidžia užeiti į papildinių (angl. extensions) skiltį.

CERT-LT šiuo metu dirba siekdamas išspręsti incidentą. Kreiptasi į užsienyje esančius paslaugų teikėjus su prašymu pašalinti minėtos žalingos veiklos komponentus (pvz., naršyklės „Chrome“ papildinys jau pašalintas).

CERT-LT rekomenduoja nespausti įtartinų ar neaiškių nuorodų, gautų iš „Facebook“ naudotojų arba pastebėtų sraute („Facebook“ naudotojo „sienoje“), net jei ta nuoroda gauta iš jums gerai pažįstamo asmens;nediegti siūlomų įtartinų programų ar naršyklės papildinių;jei nepavyksta įprastu būdu peržiūrėti vaizdo medžiagą, nevykdyti jokių papildomų veiksmų.

 Jei Jūsų kompiuteris ir naršyklė „Chrome“ buvo užkrėsta, siūlome:

- spausti dešinįjį pelės mygtuką ant dešiniajame viršutiniame kampe esančios piktogramos „Dark skin for Youtube”; pasirinkti „Pašalinti iš naršyklės“ (angl. Remove from Chrome); pasirinkti „Taip“ (angl. Yes);

- pašalinti naršyklės naudotojo profilį („Windows“ operacinėje sistemoje:  C:Documents and Settings arba Users, jei naudojama „Windows 7/8“ → *vardas* → Local SettingsApplication DataGoogleChromeUser Data);

- atsisiųsti naujausią „Chrome“ versiją ir iš naujo įdiegti naršyklę; patikrinti kompiuterį su antivirusine programa; peržiūrėti ir pasikeisti „Facebook“ saugumo ir privatumo nustatymus (plačiau http://www.esaugumas.lt/lt/socialiniu-tinklu-saugumas.html);

- peržiūrėti „Facebook“ programėlių nustatymus ir šalinti įtartinas programėles;

- pasikeisti „Facebook“ slaptažodį.

 Daugiau informacijos apie saugumą internete www.esaugumas.lt.