Moksleiviai išbandė jėgas makaronų tiltų čempionate

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) įvyko pirmasis Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2015“ etapas – moksleivių tiltų atranka. Laimėtojų komandos tiltas atlaikė 36,8 kilogramų apkrovą ir mes iššūkį VGTU studentams čempionato finale. Atrankoje dalyvavo trys komandos iš sostinės mokyklų – Antakalnio gimnazijos, Žvėryno gimnazijos ir Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos.

Pirmasis buvo bandomas komandos „Daukša“ tiltas. Totalizatoriuje šis kūrinys sulaukė didžiausio palaikymo – komandos narių bendramoksliai spėjo, kad jis gali atlaikyti net 100 kg svorį. Tiltas, svėręs 845,15 gramų, lūžo paveiktas net 36,8 kg apkrovos.

VGTU Statybos fakulteto doktorantai antrąjį išbandė Žvėryno gimnazijos komandos „Eco“ tiltą, kuris pats svėrė 466,14 g. Dėl šio tilto patvarumo čempionato dalyviai turėjo daugiau abejonių, net patys statytojai negalėjo nuspėti, kiek jis gali atlaikyti. Nestandartinės architektūrinės išraiškos tiltas buvo įveiktas 1,2 kg apkrovos.

Paskutinis išbandytas Antakalnio gimnazijos komandos „Gimnazistai“ tiltas, svėręs 670 gramų. Sulaukęs čempionato organizatorių pagyrų dėl savo standumo, tiltas griuvo apkrautas 10,8 kg svoriu.

Po dalyvių apdovanojimo laimėtojų komandos laukė VGTU Tiltų ir specialiųjų statinių katedros doktoranto Vytauto Tamulėno patarimai, kaip pastatyti tvirtesnį tiltą. Jo komandos tiltas praėjusiais metais pasiekė Lietuvos rekordą – atlaikė net 122 kg apkrovą.

Komandai „Daukša“ pasiruošti čempionatui padėjo technologijų ir braižybos mokytojas Laurynas Dapkevičius. Jis sakė, kad dalyvavimas čempionate moksleiviams buvo įdomi patirtis, leidusi pamąstyti apie tiltų statymo praktiką ir inžinerinius sprendimus. Po specialistų komentarų komandos „Daukša“ nariai pasakojo jau žinosiantys, kaip keis tilto konstrukcijas ir kokius veiksmus atliks dėl jo tvirtumo didinimo.

Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2015“ finalas vyks gegužės 7 d. 16 val. VGTU Saulėtekio rūmų 03 auditorijoje. Daugiau informacijos ir registracijos anketos ieškokite adresu makaronutiltai.vgtu.lt.