NASA astronautai naudos „Microsoft“ virtualios realybės akinius


NASA inžinieriai testuoja „Sidekick“ nesvarumo būsenoje „Weightless Wonder C9“ orlaivyje

Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (angl. National Aeronautics and Space Administration, NASA) ir „Microsoft“ numato naudoti „Microsoft HoloLens“ virtualiosios realybės akinius „Sidekick“ projektui įgyvendinti. „Sidekick“ projektas skirtas paspartinti astronautų treniravimo procesą, panaudojant virtualiosios realybės akinius. Be to, tikimasi, kad ši technologija leis apskritai padidinti astronautų užduočių atlikimo efektyvumą.

„HoloLens“ ir kitos virtualiosios realybės technologijos gali paskatinti ateities tyrimus bei suteikti naujų mokslinio darbo galimybių. „Ši technologija taip pat gali suteikti būsimiems tyrėjams daugiau autonomiškumo dirbant su Marso projektu“, – sako NASA stoties eksploatacijos poskyrio vadovas Semas Scimemi.

„Sidekick“ programoje numatytas dvejopas „HoloLens“ akinių panaudojimas. Per nutolusią ekspertų programą „Remote Expert Mode“ astronautas susijungia su Žemėje dirbančiu ekspertu naudodamasis „Skype“. Ekspertas gali patarti astronautui, kaip atlikti tam tikrą operaciją ir netgi nupiešti eskizus, kuriuos astronautas įgyvendindamas užduotį matys per virtualiuosius akinius realiuoju laiku. Įgyvendinant operaciją „Procedure Mode“, akiniai realiuoju laiku atspindi holografinę animaciją. Tikimasi, kad tai astronautams padės sutaupyti laiko atliekant užduotis. Taupydami laiką, astronautai galės jo daugiau skirti kitai veiklai.

NASA taip pat bendradarbiauja su „Microsoft“ įgyvendinant naują projektą  „OnSight“, kuris leis mokslininkams virtualiai apsilankyti Marse dar iki to laiko, kai tyrėjai iš tiesų realiai pasieks planetą.