Skaitymai Palangos vasaros skaitykloje

Liepos 2 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje prasidėję garsiniai skaitymai vaikams, kurie vyksta kiekvieną ketvirtadienį 18 val., sukviečia vis gausesnį knygų mylėtojų būrį. Šie skaitymai yra projekto „Skaitome kartu: jaunųjų skaitytojų ugdymas ir su jais dirbančių specialistų kvalifikacijos kėlimas“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Jo tikslas – kuo daugiau vaikų įtraukti į skaitymo procesą, įtvirtinti skaitymą kaip turiningą laisvalaikio praleidimo formą.

Su jaunaisiais skaitytojais bendrauja, žaidžia ir pasakas skaito Klaipėdos dramos teatro aktorius, režisierius, teatro „Lino lėlės“ įkūrėjas, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentas Linas Zubė. Renginio organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centras, jam padeda Palangos vasaros skaityklos vedėja Vanda Kliučininkienė.

Liepos 23 d. vykusiuose skaitymuose aktoriui talkininkavo jo ištikimas draugas ir palydovas pelėdžiukas Skaituoliukas. Pelėdžiukas šį kartą atsinešė savo mėgstamą knygą „Pasakų herbariumas“, sudarytą iš įvairių daiktų, kurie turi kokį nors ryšį su žinomiausiomis ir vaikų mėgstamiausiomis pasakomis. Tai drebulė („Eglė žalčių karalienė“), pakulų kuodelis („Sigutė“), akmuo ir šiaudai („Trys paršiukai“). Vaikai, pirmiausia išsiaiškinę, kas yra „herbariumas“, gavo užduotį tas pasakas identifikuoti. Pelėdžiukas Skaituoliukas pasekė vaikučiams pieštuko pasaką apie tašką ir taškelį. Pieštukas piešė, piešė kol pavargo. Tada padėjo tašką – vieną didelį, kitą mažą. Piešė medžius, saulę, lietų. Kartu piešė ir vaikai, susėdę ratu aplink stalą.

Po to atėjo eilė pasakos skaitymui. Šį kartą iš po ant stalo gulinčios plačiabrylės skrybėlės aktorius L. Zubė ištraukė D. Bisseto knygą „Pamirštas gimtadienis“. Pirmoji pasaka vadinosi „Kapitono arklys“. Vaikai susidomėję klausėsi, nes skaitymas buvo derinamas su žaidimu, į kurį jie noriai įsitraukė. Vaikai aiškinosi nežinomus žodžius (abrakinė), apžiūrinėjo žaislinį arkliuką, netikėtai atsiradusį stalo viduryje – lyg atkeliavusį iš skaitomos pasakos. Antroji pasaka vadinosi „Gimtadienio tortas“, ant stalo vėl atsirado žaisliniai pasakos veikėjai.

Vaikai noriai bendravo su aktoriumi, uždavinėjo klausimus, o atsisveikinant gavo dovanų knygų skirtukų. Tikimės, kad jie, jei tik dar viešės Palangoje, ateis ir į kitus skaitymus, kurie vyks visą vasarą – iki rugpjūčio pabaigos. O gal atsives ir draugų...