Nuo rugsėjo keičiasi nuteistųjų ir suimtųjų mokymas

Nuo rugsėjo 1-osios keičiasi suimtųjų ir kalinių bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo organizavimas.

„Nuo rugsėjo tardymo izoliatoriuose laikomi suimti, bet dar nenuteisti asmenys iki 16 metų pirmą kartą turės galimybę mokytis. Iki šiol mokymas buvo organizuojamas tik nuteistiesiems. Kita naujovė – atvirose kolonijose ir socialinės reabilitacijos centruose esantys asmenys tam tikromis sąlygomis turės galimybę mokytis laisvėje esančiose švietimo įstaigose, – pristato pagrindines naujoves švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina. – Tokiu būdu suimtųjų ir nuteistųjų ugdymas taps kokybiškesnis, bus sudarytos palankesnės sąlygos įgyti išsilavinimą, profesiją, o tai paskatins ir geresnę jų integraciją į visuomenę, motyvaciją nebenusikalsti“.        

Rugpjūčio 11 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje įvykusiame tarpinstituciniame pasitarime dėl mokymo laisvės atėmimo vietose sąlygų gerinimo aktyviai dalyvavo Švietimo ir mokslo, Teisingumo ministerijos, Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos, savivaldybių, mokyklų skyrių, atsakingų už ugdymą laisvės atėmimo vietose, atstovai. Siūlyta parengti mokytojų, kurie tardymo izoliatoriuose mokys suimtuosius, kvalifikacijos kėlimo sistemą, mokyklų skyrius aprūpinti modernesnėmis mokymo priemonėmis. Pataisos namuose dirbantiems mokytojams siūloma skirti lėšų jų saugumui užtikrinti.

Lietuvoje yra 11 laisvės atėmimo įstaigų. Visose jose yra suteikta galimybė mokytis. Įkalinimo įstaigose laikoma iki 8000 asmenų. 6 proc. (436) iš jų turi aukštąjį ar aukštesnįjį išsilavinimą. 19 proc. (1296) – tik pradinį. 1 proc. (74) – be išsilavinimo. Mokinių amžius – nuo 14 iki 71 metų. Iš viso mokosi 30 proc. nuteistųjų. 1600 asmenys – bendrojo ugdymo sistemoje, apie 1400 – profesinio mokymo.  Laisvės atėmimo vietose jie gali įgyti suvirintojo, kompiuterių operatoriaus, kirpėjo, statybininko ar kitokią profesiją.

Penkiose laisvės atėmimo vietose kaliniams rengiamos ir neformaliojo ugdymo programos: lietuvių kalbos užsieniečiams, anglų kalbos, šachmatų, dailės, muzikos, krepšinio, sveikos gyvensenos ir kt.

Praėjusiais mokslo metais aukštosiose mokyklose savo iniciatyva ir lėšomis studijavo 7 nuteistieji iš Pravieniškių pataisos namų ir Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus. Prieš rugsėjį ketinama apklausti, kiek būtų norinčių šiemet, pagal kokias studijų programas jie studijuotų.         

Naują mokymo tvarką įteisintų Suimtųjų ir nuteistųjų, laikomų laisvės atėmimo vietose, bendrojo ugdymo organizavimo tvarkos aprašas ir Nuteistųjų, atliekančių laisvės atėmimo bausmes, profesinio mokymo organizavimo tvarkos aprašas. Šiuos dokumentus Vyriausybė turi patvirtinti iki rugsėjo 1 d.