CERT-LT įspėja – per šventes būkite itin atsargūs!

Lietuvos Respublikos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT įspėja vartotojus, kad šventiniu laikotarpiu padaugėja kibernetinių incidentų. CERT-LT atkreipia naudotojų dėmesį - atsargiai vertinkite gautus el. pranešimus, susijusius su finansais, asmeniniais duomenimis ir kita ypatinga informacija. Neatidarinėkite įtartinų rinkmenų ir įtartinų nuorodų.

Šiuo metu padaugėja sukčiavimo atvejų elektroninėje erdvėje, pvz., sukuriamos netikros el. parduotuvės, siunčiami apgaulingi el. laiškai, kurių tikslas – išvilioti elektroninės bankininkystės ir kitus asmeninius duomenis. Švenčių laikotarpiu ypač padidėja brukalų skaičius, o su jais platinami virusai. CERT-LT atlikta brukalų analizė rodo, kad 8 iš 10 brukalų platino „ransomware“ tipo virusą, kurį suaktyvinus, užšifruojami kompiuteryje esantys failai.

Dažniausi apkrėstų el. laiškų požymiai yra tokie:

CERT-LT rekomenduoja:

Jei manote, kad laišką gavote iš patikimo šaltinio, bet vis tiek norėtumėte patikrinti laiško priedus, pasinaudokite nemokamu rinkmenų tikrintuvu (pvz., www.virustotal.com). Atkreipiame dėmesį, kad antivirusinės programos negali užtikrinti visų žalingų kodų atpažinimą, ir neretai naujas žalingas kodas įtraukiamas į  antivirusinių programų duombazes po 1-2 dienų.