Nauja Kalėdų tendencija: lietuviai artimuosius sveikina internetu

Lietuvių įpročiai pasikeitė – anksčiau per šv. Kalėdas pažįstamus sveikinę SMS žinutėmis, dabar vis daugiau žmonių tai daro mobiliuoju internetu.

Telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ duomenys rodo, kad per Kūčias ir Kalėdas naudojimasis mobiliuoju internetu išaugo dvigubai, palyginti su ankstesnėmis dienomis. Per tris dienas klientai išnaudojo 200 terabaitų (TB) duomenų.

Švenčių statistika rodo ir bendrą mobiliojo interneto populiarumo augimą. Palyginti su praėjusių metų gruodžio 24-26 d., kai buvo sunaudota 60 TB duomenų, naršymas išaugo daugiau nei tris kartus. Šiemet vien tik 4G tinkle buvo persiųsta tiek duomenų, kiek pernai iš viso.

SMS žinutes žmonėms vis dažniau pakeičia susirašinėjimas „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose bei trumpų žinučių programėlėse.

„Mobilusis internetas leidžia bendrauti laisviau, ir klientai renkasi patogesnę technologiją. Pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose prie sveikinimo daug žmonių prideda šeimos nuotrauką, atviruką ar dainą. Antrus metus matome, kad naršymas auga kartais, o per šventes, kai bendrauti norisi daugiau, tai ypač ryšku“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

Pasak jo, labiausiai mobiliojo interneto populiarumą augina mažėjančios paslaugų ir išmaniųjų telefonų kainos ir plečiamas sparčiojo 4G interneto padengimas. Be to, išmanieji telefonai yra populiari dovana artimiesiems, ir daug žmonių, gavę telefoną, išbando ir internetą.

SMS žinučių per tris šventines dienas buvo išsiųsta 45,7 mln. Per Kūčias ir antrąją Kalėdų dieną žinučių srautas nesiskyrė nuo įprastų laisvadienių, ir augo tik pirmąją Kalėdų dieną.

Bendravimas socialiniuose tinkluose reikalauja labai nedaug interneto duomenų, ir vien sveikinimai naudojimosi internetu nepadvigubintų. Prie to greičiausiai prisidėjo ir pramoginis turinys – žmonės žiūrėjo daugiau vaizdo klipų, klausėsi muzikos.

Tokią prielaidą patvirtina muzikinės paslaugos „Deezer“ statistika – čia labai išaugo kalėdinių dainų ir albumų perklausų skaičius.