Bankomatų skaičius pasaulyje auga

Nors kai kuriose šalyse aktyviai siekiama atsisakyti grynųjų pinigų, tyrimai rodo, kad žmonės visame pasaulyje vis daugiau jų naudoja.

„Retail Banking Research“ ataskaitoje skelbiama, kad grynųjų išėmimo operacijų iš bankomatų skaičius 2014 m. išaugo 7 proc., palyginti su 2013-aisiais ir sudarė 92 mlrd. Bankomatų pasaulyje taip pat daugėja – jų dabar naudojama daugiau nei 3 mln.

Didžiausias bankomatų skaičiaus augimas pastebimas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje. Bangladeše ir Vietname grynųjų pinigų išėmimo operacijų skaičius išaugo ketvirtadaliu. Tam įtakos turėjo banko kortelių skaičiaus augimas. Bankomatų skaičius šiose šalyse išaugo 11 ir 4 proc.

Išsivysčiusiose šalyse bankomatų skaičius išliko apytikriai toks pat, nors išimamų grynųjų pinigų operacijų skaičius augo visame pasaulyje. Mažiausiai grynųjų pinigų operacijų užfiksuota Šiaurės Amerikoje.

„Retail Banking Research“ prognozuoja, kad bankomatų skaičius augs iki 2020 m. Tuomet turėtų būti naudojama apie 128 mlrd. šių įrenginių.