Prognozuojamas JAV dolerio kurso augimas

Agentūra „Bloomberg“ prognozuoja, kad 2016 m. dolerio kursas ženkliai išaugs. Euro kurso sumažėjimas, palyginti su JAV doleriu, pasieks 3 proc. Jena, palyginti su doleriu, susilpnės 3,5 proc., Švedijos krona, Danijos krona ir Australijos doleris – apie 5 proc., Šveicarijos frankas – 6 proc., o Naujosios Zelandijos doleris – 7,5 proc.

Palyginti su dolerio kursu, 2016 m. sustiprės Kanados doleris – apie 3,5 proc., svarai sterlingai – 2,5 proc. ir Norvegijos krona – 1,2 proc.

„Bloomberg“ analitikai teigia, kad šis JAV dolerio šuolis gali tapti didžiausiu nuo 1971 metų, kurie buvo vadinami auksiniais dolerio metais. Ženklus dolerio augimas taip pat buvo užfiksuotas R. Reigano ir B. Klintono vadovavimo laikais.

„Tai trečiasis spartaus dolerio kurso augimo periodas, – teigia „Brown Brothers Harriman & Co“ Prekybos valiuta skyriaus vadovas Markas Čendleris. – Manau, kad dolerio stiprėjimo priežastis – monetarinės politikos pokyčiai B. Obamos vadovavimo metu.“

„Bloomberg“ primena, kad nacionalinės JAV valiutos stiprėjimas buvo numatytas 2013 m., kai JAV Federalinė rezervinė sistema (FRS), tuo metu atlikusi šalies centrinio banko funkcijas, pradėjo įgyvendinti šalies ekonomikos paramos programą. Gruodžio 16 d. paaiškėjo, kad FRS nusprendė padidinti bazinę palūkanų normą nuo 0–0.25 iki 0.25–0.5 proc. per metus.