SEB bankomatuose – naujos saugumo sistemos


Į konferenciją susirinkusiems žurnalistams demonstruojami rašalu sulieti banknotai

Grynuosius pinigus išduodantys bankomatai – masalas vagišiams, kurie bando į juos įsilaužti įvairiais būdais. Siekdamas užtikrinti kuo didesnį bankomatų saugumą, SEB bankas investuoja 3,5 mln. eurų į bankomatų tinklo modernizaciją ir diegia šiuolaikiškas saugumo sistemas. Viena iš jų – rašalo kasetės, suliesiančios visus bankomate esančius grynuosius pinigus, jei bus bandoma į jį įsilaužti.

„Bankomatai Lietuvoje skaičiuoja jau dvi dešimtis metų siekiančią istoriją. Per šį laikotarpį sparčiai vystėsi technologijos ir keitėsi būdai, kuriais vagišiai bandė pasiekti patrauklų masalą – bankomate esančius grynuosius pinigus. Reaguodami į pasaulines tendencijas, Lietuvoje esančiuose SEB bankomatuose diegiame apsaugos sistemas, kurios užtikrins dar didesnį mūsų klientų finansinių operacijų saugumą“, – sako SEB banko Prevencijos departamento direktorius Audrius Šapola.

Pasak jo, įsilaužimai į bankomatus pakankamai reti – į SEB bankomatus per metus mėginama įsilaužti 1-2 kartus. Nors nuo šių įsilaužimų į bankomatą klientai tiesiogiai nenukenčia, tačiau tai jiems sukelia nemažai nepatogumų, nes kurį laiką iš bankomato negalima pasiimti grynųjų pinigų. Be to, vagišiai prie angos, kur kišama mokėjimo kortelė, gali pritaisyti elektroninį prietaisą, nuskaitantį kortelės duomenis, arba įtaisyti grynųjų pinigų gaudyklę, kuri neleidžia klientui pasiimti iš sąskaitos išgrynintų lėšų. Tiesa, tokie atvejai Lietuvoje kol kas labai reti, o patiriami nuostoliai palyginti nedideli.

Bankomatus prižiūrinčios ir specializuotus programinius sprendimus jiems kuriančios bendrovės „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) direktoriaus pavaduotojo Tomo Augucevičiaus teigimu, bankai puikiai žino, kiek nuostolių pridaro įsilaužimai į bankomatus, todėl renkasi modernesnes apsaugos priemones.

„Viena iš naujovių yra į bankomatus dedamos rašalo kasetės. Reaguodamos į nenumatytą fizinį poveikį (smūgį, dujas, temperatūrą ir kt.), jos bankomate esančius pinigus apipurškia specialiu rašalu. Tai itin patikima apsaugos priemonė – nudažytų banknotų nebeįmanoma panaudoti, todėl vagims dingsta motyvacija laužtis į bankomatą“, – sako bendrovės atstovas.

SEB banko Prevencijos departamento direktoriaus teigimu, gavęs tokiu rašalu sulietą banknotą, asmuo turi jo neimti, nes tokių kupiūrų nepriima bei nekeičia ir komerciniai, ir Lietuvos bankas. Jei visgi į asmens rankas pakliuvo toks banknotas, jis iš karto turėtų kreiptis į policiją, nes tai – galimas nusikalstamos veiklos įrodymas.

A. Šapola atkreipia dėmesį, kad naudodamiesi bankomatais gyventojai taip pat turėtų laikytis tam tikrų saugumo taisyklių:

Interviu su SEB banko Prevencijos departamento direktoriumi Audriumi Šapola žiūrėkite laidoje „Savaitė per „Penki TV“.