Vilniuje ir Kaune – galimybė susipažinti su Lietuvoje sukurtais išradimais

Ar įmanoma žmogaus balsą nufotografuoti? O nanopalydovą pakelti viena ranka? Kaip išsispausdinti 3D rašiklį? Apie šias ir daugybę kitų inovacijų galima sužinoti tiesiai iš jų kūrėjų lūpų ir jas išbandyti dviejose „Inovacijų savaitės 2016“ parodose.

Inovacijų ir technologijų paroda „Aš – inovatorius!“ prekybos centre „Panorama“ prasideda šiandien, rugsėjo 28 d., ir tęsis iki rytojaus vakaro, o Kaune, Technologijų demonstravimo centre, su įdomiausiais išradimais galima susipažinti rugsėjo 29 dieną.

„Šios abi parodos skirtos plačiajai visuomenei, todėl tikimės didelio lankytojų srauto. Tai tikrai puiki proga iš arti susipažinti su Lietuvoje gimusiomis inovacijomis ir technologijomis bei trumpam nusikelti į ateitį“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Sostinėje vyksiančios parodos lankytojai savo klausimus gali užduoti daugiau nei 16-ai parodos dalyvių: „Esquoia“, „Innospark“, „Persimonas“, „Deeper“, „Nanoavionika“, „Rubbee“, „Sneakybox“ir kt. Išradėjai ne tik pristato savo technologijas, bet ir leidžia patiems jas išmėginti: nuo papildytos realybės iki skrydžio dronų simuliacijos, nuo biometrinio alkotesterio iki žuvų sonaro, nuo išmaniojo vonios kilimėlio iki daugkartinio naudojimo užrašinės.

„Rubbee“– tai analogų neturinti elektrinė dviračio pavara. Prie dviračio įrenginys gali būti pritvirtinamas vos per 10 sekundžių, o jį vieną kartą įkrovus neminant galima nuvažiuoti 25 kilometrus. Šiuo metu ji gaminama Kaune palyginti nedideliais kiekiais, o prekiaujama jau visame pasaulyje.

„Esquoia“ kūrėjų komanda parodoje pristato daugkartinio naudojimo užrašų knygelę, turinčią mokyklinės lentos savybių, bei unikalios technologijos rašiklius, kuriais informacija ne tik gali būti užrašoma, bet ir ištrinama. Naujos kartos užrašų knygelės tausoja gamtą, mažina popieriaus suvartojimą ir keičia nusistovėjusį požiūrį į mums įprastus popierinius sąsiuvinius. Šia naujos kartos užrašų knygele jau prekiaujama ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, Anglijoje, Olandijoje, Švedijoje, JAV.

Šiuos ir kitus lietuvių sukurtus produktus ir technologijas galima išmėginti parodoje, kuri vyksta rugsėjo 28–29 d. Vilniuje, prekybos centre „Panorama“ (Saltoniškių g. 9). Inovacijų stendai abi dienas veiks nuo 12 iki 20 val.

Panaši paroda veiks ir Kaune, Technologijų demonstravimo centre, analogų neturinčioje modernioje inovacijų ekspozicijų erdvėje. Parodoje bus pristatomi KTU mokslininkų, KTU „Startup Space“ pradedančiųjų įmonių ir Kauno mokslo ir technologijų parko įmonių inovatyvūs išradimai: galima apžiūrėti pirmojo lietuviško palydovo „LitSat“ maketą, hologramas, naudojamas asmens dokumentų, banknotų ir kitų dokumentų apsaugai, elektrinę dviračio pavarą „Rubbee“ ir kitus išradimus. Taip pat čia bus galima išbandyti virtualaus irklavimo ir varžybų transliavimo bei interaktyvią praturtintos realybės sistemas, daug kitų inovatyvių išradimų. Paroda vyks ketvirtadienį nuo 10 iki 17 val.

Šios parodos, kuriose pristatomos naujausios Lietuvoje sukurtos technologijos, – pirmą kartą Ūkio ministerijos kartu su partneriais rengiamos „Inovacijų savaitės 2016“ renginių dalis. Per šešias dienas Vilniuje ir Kaune vyks daugiau kaip 50 nemokamų renginių, skirtų profesionalams – verslininkams, tyrėjams, taip pat visuomenei – pradedantiesiems verslininkams, studentams, inovacijomis besidomintiems žmonėms. 

Detalesnės informacijos apie Ūkio ministerijos organizuojamus su inovacijomis susijusius renginius ieškokite internete www.inovacijusavaite.lt ir socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ Inovacijų savaitės paskyrose.