Pramonininkai finansų ministrui pateikė pasiūlymus, kaip didinti šalies konkurencingumą

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis, viceprezidentas Stasys Kropas ir vykdomoji direktorė Giedrė Švedienė su finansų ministru Viliumi Šapoka aptarė būdus didinti šalies ūkio konkurencingumą.

Finansų ministras įvardino prioritetus finansų srityje, kurie kyla iš Vyriausybės programos:   mokestinė sistema; biudžeto reforma, kad lėšų poreikis ir naudojimas būtų siejamas su aiškiais tikslais; finansų tvarumas; investicijos; eksportas.

„Po LPK skėčiu veikia teminiai komitetai, kurie gilinasi ne tik apie atskirų asociacijų klausimus, bet ir kelia plačius klausimus, kurie yra aktualūs visai valstybei: kaip užtikrinti efektyvų valstybės mechanizmo veikimą, kaip įvairūs priimami ir veikiantys įstatymai veikia konkurencingumą, valstybės augimą. Tenka pripažinti, kad valstybei trūksta planavimo, vis dar daug netinkamų investicijų, neefektyvaus lėšų panaudojimo“, – sakė R. Dargis.

LPK prezidento teigimu, šiuo metu Lietuvoje sukuriama daug didelių investicijų, kurios didina valstybės išlaidas. Dabartinė šalies infrastruktūra sukurta valstybei, kuri turi 4 mln. gyventojų, tačiau jų kasmet mažėja, o infrastruktūros išlaikymas brangsta. Pavyzdžiui, Šiauliai turi 150 tūkst. gyventojų skirtą  infrastruktūrą, o ja naudojasi tik 92 tūkst.

Savivalda per mažai dalyvauja priimant sprendimus. Tuo tarpu pinigų skyrimas savivaldybėms turėtų eiti su didesne atsakomybe. Svarbu suprasti, kad visoms savivaldybėms gyvybiškai reikalingos investicijos. Kol nesutvarkysime investicinio lauko, tol nepajudės ir socialinė gerovė“, – teigė pramonininkų vadovas.

Dargis ministrui pristatė idėją pasirašyti nacionalinį susitarimą, kuris būtų platus ir apimtų mokestines reformas, švietimo sistemos pertvarką ir kt. sritis. Siūloma, kad susitarimą pasirašytų visos partijos ir verslas.