CERT-LT įspėja apie apgaulingus elektroninius laiškus

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) įspėja apie plintančius apgaulingus laiškus. Šiuo metu plinta suklastotos žinutės, kuriomis siekiama įtikinti vartotojus, kad jiems rašo Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai. Tokias el. žinutes-klastotes siunčiantys asmenys informuoja apie neva mokesčių gražinimą. Žinutėje-klastotėje pateikiamas gramatiškai netaisyklingas tekstas ir interneto nuoroda (adresas) į suklastotą interneto svetainę, kurioje prašoma suvesti asmeninius duomenis.

Klastotės puslapio adresas (clarorenuevateperu.com/…..). neturi nieko bendra su tikrąja Valstybinės mokesčių inspekcijos svetaine (vmi.lt).  Šiomis dienomis plintančių klastočių laiškų tema „Mokesčių grąžinimas“.

Klastotės pavyzdys:

Sukčių laiško pavyzdys (kalba netaisyta, „Italic“ šriftu išskyrėme mes, klastotėje buvo tiesus spalvotas šriftas):

Mokesciu grazinimas

data: 2017-01-27

Mes nustatyti klaida i savo mokescio apskaiciavimo nuo paskutinio mokejimo, sudare 1,275.00 Lt. Kad mums grazinti pertekliu mokejima, mes turime patvirtinti keleta papildomu detaliu po Kuris lesas bus pervedami i Jusu nurodyta banko saskaita.

Noredami patvirtinti [nuoroda į Valstybinės mokesčių inspekcijos svetainės klastotę]

Prasome uzpildyti zemiau esancia forma ir toliau gausite 1,275.00 LTL suma, yra grazinamas i savo saskaita Valstybine mokesciu inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansu ministerijos.

CERT-LT turimą informaciją perduoda valstybių, iš kurių tarnybinių stočių šie tinklalapiai skelbiami, atsakingoms institucijoms, kitų šalių CERT organizacijoms ir imasi visų reikalingų veiksmų, kad tokios klastotės neplistų.

CERT-LT rekomenduoja:

- Gavus lietuvišką pranešimą apie „mokėjimą“, atkreipti dėmesį į sakinių gramatiką. Užsienio sukčiai beveik visada parengia netaisyklingą tekstą.

- Jei jūsų el. pašto adresas yra, pavyzdžiui,  audrone@imone.lt ir gavote įtartiną pranešimą apie „skubų mokėjimą“ iš savo įmonės vadovo Juozo (juozas@imone.lt) - būtina pasitikrinti! Nusikaltėliams nėra sunku padirbti siuntėjo adresą.

-  Pranešti apie tokius laiškus adresu cert@cert.lt.