Vilniaus meras kviečia vieną „Facebook” kūrėjų į Vilnių

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pakvietė vieną socialinio tinklo „Facebook”  kūrėjų – Sheryl Sandberg – apsilankyti Vilniuje.

S. Sandberg socialiniame tinkle paviešino savo iš Vilniaus kilusios proprosenelės Chana Bassa nuotrauką, kritikuodama naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo politiką imigrantų atžvilgiu.

„Jeigu Chana nebūtų išsirengusi į tą sunkią kelionę, aš čia šiandien nebūčiau – mano šeima tikriausiai būtų sunaikinta koncentracijos stovyklose Antrojo pasaulinio karo metu“, – savo paskyroje parašė S. Sandberg. Jos žydų kilmės proprosenelė Chana Bassa išvyko iš Vilniaus 1889 metais dėl religinio persekiojimo.

Vilniaus meras savo laiške vienai iš „Facebook” kūrėjų rašo, kad jį sužavėjo toks S. Sandberg pareiškimas ir kviečia apsilankyti ją protėvių žemėje.

„Laikai Vilniuje smarkiai pasikeitė nuo tada, kai Jūsų prosenelė išvyko iš Lietuvos sostinės. Vilnius šiandien – atviras ir draugiškas įvairių tautybių žmonėms miestas. Didžiuojamės turėdami tokią žemietę, kaip Jūsų prosenelė. Esu sužavėtas Jūsų tvirta pilietine pozicija dėl JAV politikos imigrantų atžvilgiu ir tvirtai remiu ją. Kviečiu Jus atvykti į Vilnių jums patogiu laiku ir susipažinti su mūsų miesto istorija ir Jūsų protėvių gyvenimu čia”, –  savo laiške rašo Vilniaus meras.

Iki Antrojo pasaulinio karto Vilniaus žydų bendruomenė buvo viena didžiausių Europoje – net  27,9% visų miesto gyventojų, apie 60 tūkst. žmonių. Vilnius garsėjo kaip žymus tradicinės žydų kultūros centras – Antrojo pasaulinio karo išvakarėse čia veikė daugiau nei 110 sinagogų, 10 ješivų.