Vilnius siekia tapti pasaulio knygų sostine


Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir aktorė Nijolė Narmontaitė knygų mugėje


Vakar Vilniuje prasidėjo keturias dienas truksianti 18-oji Vilniaus knygų mugė, kviečianti ne tik skaityti, bet ir bendrauti, susitikti su rašytojais, apsilankyti muzikos ir meno erdvėse. Knygų mugės atidaryme Vilniaus meras Remigijus Šimašius pranešė visiems knygų mylėtojams džiugią naujieną – Vilnius pretenduos tapti pasaulio knygų sostine.

„Po šešerių metų Vilnius švęs gražią 700 metų sukaktį – kviečiu visus knygų mylėtojus prisijungti, kad tais metais Vilnius taptų pasaulio knygų sostine. Lietuva yra tarp daugiausiai knygų vienam gyventojui išleidžiančių šalių, o Vilnius neabejotinai yra labiausiai skaitantis miestas. Manau, kad mes tikrai galime pretenduoti ir turime daug šansų tapti pasaulio knygų sostine. Tai būtų labai gražus akcentas mūsų skaitančios ir rašančios tautos“, – Vilniaus knygų mugės atidaryme sakė sostinės meras.

Pasaulio knygų sostinę kasmet renka tarptautinė ekspertų komisija UNESCO būstinėje. Ekspertai, atstovaujantys pagrindinėms knygų industrijos organizacijoms, atsižvelgia į daug kriterijų – tai ir bibliotekų steigimas, knygų leidyba, skaitymo skatinimas, įvairių kultūrinių renginių organizavimas. 2017 metų pasaulio knygų sostinė – Konakris, Gvinėjos Respublikos sostinė, pernai ja buvo išrinktas Inčono miestas Pietų Korėjoje.

Kaip ir kiekvienais metais, Vilniaus knygų mugė lankytojams pasiūlys plačią kultūrinę programą, kuri per 4 dienas pristatys 400 įvairaus žanro renginių. Čia kaip ir kasmet ne tik susitiks skaitytojai ir rašytojai, bet erdves turės muzika, diskusijos, meno parodos.

Šiais metais mugėje stendus turi 300 dalyvių iš Lietuvos, Estijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Japonijos, Lenkijos, Čekijos, Indijos, o į mugę atvyko 27 užsienio svečiai iš 12 pasaulio šalių ir 17 lietuviškų ženklų.

Vilniaus knygų mugė vyks vasario 23-26 dienomis parodų rūmuose LITEXPO. Savivaldybė pasirūpino, kad vilniečiams būtų patogu atvykti į vieną didžiausių kultūrinių renginių šalyje – kas 20 minučių nuo Katedros aikštės iki „Litexpo“ ir atgal kursuos specialūs nemokami autobusai.

Vaizdo reportažų iš parodos laukite laidoje „Knygos per Penki TV“.