Kino pramonė ar televizoriai – kas pirmesni?

Mūsų dienomis, besirenkant naują televizorių, geresnei vaizdo kokybei skiriamas bene didžiausias dėmesys, todėl natūralu, kad šiuo metu rinkoje vis dažniau atsigręžiama ir į 4K raišką, kuri leidžia perteikti net smulkiausias detales. Tai optimistiškai nuteikia ir kino pramonę, kurioje jau šiandien nemažai juostų sukuriama būtent 4K kameromis. Kita vertus, dar ne visi naudojasi aukščiausios raiškos privalumais. Tad kokią ateitį šioje srityje prognozuoja ekspertai?

Kino pramonėje – spartus technologijų progresas

Anot vaizdo operatoriaus Ryčio Kurkulio, šiuolaikiniame kine svarbiausia yra nustebinti, tačiau kiekvienas renkasi savo būdą, kaip tą padaryti. Žiūrovui svarbiausia parodyti tai, ko jis nematė, arba įvilkti seną dalyką į naujus ir įdomius rūbus. Šiandien daugiau galimybių tą padaryti  leidžia techninės galimybės, kas užtikrina ir smagesnę žiūrovo patirtį. Anot pašnekovo, kino industrijoje jaučiama kaip niekad stipri ir daug ką keičianti technologijų įtaka.

„Filmų kūrimas evoliucionuoja labai smarkiai, o bene didžiausią tam įtaką daro technologijų plėtra – kas anksčiau nesikeisdavo dešimtmečiais, dabar keičiasi kas porą metų. Kad ir kino kameros – jų atnaujinimai paprastai vyksta kas dvejus metus. Žinoma, tai suteikia ir daugiau galimybių filmų gamintojams, pavyzdžiui, dabar jokių problemų nesukelia scenų ore ar po vandeniu filmavimas, kas anksčiau tapdavo iššūkiu. Ką jau kalbėti apie nuolat atnaujinamus kamerų sensorius, galimybę filmuoti didesne rezoliucija ar kitus techninius parametrus, kurie žiūrovams leidžia išvysti aukščiausios kokybės juostą ne tik turinio prasme, bet ir iš techninės pusės“, – teigia specialistas.

4K turinys populiarėja ir Lietuvoje

Kurkulis teigia, kad šiuo metu pasaulyje yra itin populiarios 4K kameromis filmuojamos juostos, beje, po truputį ši tendencija plinta ir mūsų šalyje. „Vienintelė kliūtis spartesnei tokių filmų plėtrai yra tai, kad šalyje turime nedaug tam pritaikytų projekcijų, naudojamų kino teatruose“, – paaiškina specialistas.

Kita vertus, iš dalies šį trūkumą po truputį išsprendžia tai, kad vis daugiau lietuvių 4K raiškos turinį gali peržiūrėti namuose. Miroslavas Ramanavičius, „Samsung“ buitinės elektronikos pardavimų vadovas Baltijos šalyse, pabrėžia, kad mūsų dienomis įsigyjama vis daugiau aukščiausios vaizdo kokybės televizorių, kurie leidžia išvysti visas režisierius norėtas perteikti detales ir matyti itin realistišką vaizdą.

Aukštos raiškos televizorius – protinga investicija

Kadangi kino pramonėje atsiranda vis modernesnės technikos, leidžiančios filmuoti  itin aukštos kokybės raiška, televizorių gamintojai taip pat stengiasi neatsilikti ir sudaryti visas įmanomas sąlygas žmonėms tai pamatyti. Kaip teigia, M. Ramanavičius, turėdami Full HD ar prastesnės raiškos televizorių, prarandame galimybę suprasti ir pamatyti visas 4K raiška kūrėjų užfiksuotas detales. Tad filmų entuziastai, prieš besirinkantys naują televizorių, turėtų žiūrėti į aukštą raišką perteikiančius prietaisus.

„Vis daugiau žmonių supranta, kad toks įrenginys yra gera investicija, nes aukštos raiškos turinio nuolat daugėja ir jį galima rasti tokiose svetainėse, kaip „Youtube“ ar „Netflix“, – pastebi M. Ramanavičius, – tačiau svarbu pabrėžti, kad vaizdo kokybei įtakos daro ne tik aukšta raiška, tačiau ir kitos televizoriuje pritaikytos technologijos, pavyzdžiui, technologija „Quantum Dot“, taikoma „QLED TV“ televizoriuose, atkuria visus gamtoje, esančius atspalvius, tuo tarpu aukštas dinaminis diapazonas (HDR) užtikrina kokybišką kontrastą.