Svarbiausios televizorių savybės žaidimų mėgėjams

Pastaraisiais metais žaidimų rinkai skirtos konsolės smarkiai patobulėjo – naujausi įrenginiai palaiko ir  4K grafiką, ir aukštą dinaminį diapazoną (HDR). Tai žaidimą padaro kaip niekada įtraukiantį. Tačiau televizorių gamintojai taip pat nestovi vietoje, atkreipdami dėmesį ne tik į ryškų, kontrastingą vaizdą, bet ir į specialiai žaidimų entuziastams skirtas funkcijas. Taigi, prieš priimant sprendimą pirkti naują televizorių, į kokias jo savybes žaidimų mėgėjams reikėtų atkreipti didžiausią dėmesį?

Ekrano ryškumas

Šiuolaikiniai televizoriai užtikrina ypač ryškų vaizdą. Tai labai aktualu žaidimų entuziastams, mat jie, skirtingai negu kino gurmanai, vaizdo žaidimais dažniausiai mėgaujasi esant bent jau minimaliam apšvietimui. Anot Miroslavo Ramanavičiaus, „Samsung“ buitinės elektronikos pardavimų vadovo Baltijos šalyse, įprastai, ekrano ryškumas matuojamas skaisčio vienetais, dar kitaip vadinamais nitais – kuo didesnis jų skaičius, tuo ekrano ryškumas yra geresnis.

„Ankstesnės kartos „OLED“ technologijos televizoriai pasižymėdavo 600-700 nitų ryškumu, kai tuo tarpu naujausi „Samsung QLED“ serijos televizoriai išgauna net 1500 ar 2000 nitų. Taigi, kokybiškas vaizdas, o kartu ir pačios smulkiausios detalės, kas kiekvienam žaidėjui yra vieni svarbiausių aspektų, matysis net ir stipriai apšviestame kambaryje“, –  kalba specialistas. 

Minimalus vėlavimas

Ne vieną žaidimų entuziastą gerokai sunervina, kai televizoriuje vaizdas pasikeičia vėliau nei buvo paspausta atitinkama komanda  žaidimų pultelyje. Juk dažnai net ir menkiausia sekundės dalis žaidime yra labai svarbi.

„Prieš keletą metų ši problema pasitaikydavo gana dažnai, tačiau žaidžiant su naujausiais televizoriais, vėlavimas tetrunka nuo 20 iki 25 milisekundžių, todėl žmogus tokio vėlavimo gali visiškai nepajusti. Tokius televizorius ypač svarbu įsigyti tiems, kurie yra pamėgę pirmojo asmens šaudyklės ar lenktynių žaidimus“, – rekomenduoja M. Ramanavičius.

Spalvų intensyvumas

Šiuolaikiniai vaizdo žaidimai dažnai pasižymi didesne spalvų įvairove nei filmai. Todėl mėgstantiems pramogauti virtualiame pasaulyje bei norintiems ne tik veiksmo, bet ir kiek įmanoma tikroviškesnės patirties ekrane, reikėtų dairytis tų televizorių, kurie užtikrintų kiek įmanoma didesnę spalvų gamą (angl. Color Volume).

„Besistengdamos išpildyti visus, net ir išrankiausių vaizdo žaidimų entuziastų lūkesčius, televizorių gamintojai šiandien jau siūlo įrenginius, kurie gali atkurti netgi 100 proc. spalvų. Tai reiškia, kad vaizdas ekrane bus maksimaliai tikroviškas ir beveik nesiskirs nuo realybės. Ką jau kalbėti apie tai, kad dėl šios savybės kuo puikiausiai matomi visi, net ir menkiausi tos pačios spalvos atspalviai“, –  teigia pašnekovas.

Specialiai  žaidimams pritaikytos funkcijos

Televizoriuose mūsų dienomis yra pritaikomos ir specialiai žaidimams naudingos funkcijos, pavyzdžiui, kai kurių jų meniu galima rasti žaidimo režimą (angl. Game Mode). Anot M. Ramanavičiaus, toks režimas konkrečiam žaidimui automatiškai parinks labiausiai tinkančius vaizdo kokybės nustatymus. 

„Žaidimų režimas išjungia standartinį vaizdo apdorojimą ir pagal kiekvieną žaidimo specifiką priderina parametrus taip, kad vartotojas galėtų mėgautis pačiu kokybiškiausiu vaizdu“, – pasakoja ekspertas.