Bekontaktė kortelė kelionėje: 5 patarimai saugiems atsiskaitymams

Atostogaujant mokėti kortele yra saugiau nei grynaisiais, ypač vietose itin gausiai lankomose turistų. Žinoma, net ir laikydami pinigus kortelėje, nepraraskite budrumo, tuomet atostogų nesugadins vagystės ir kiti nesusipratimai.

Mokėjimų technologijų bendrovė „Visa“ dalijasi keliais patarimais, į kuriuos verta atsižvelgti atsiskaitant bekontakte kortele užsienyje.

Keliaudami neužmirškite savo bekontaktės mokėjimo kortelės – su ja patogiai atsiskaitysite daugelio šalių parduotuvėse, maitinimo įstaigose ir netgi viešajame transporte.  Mokėti bekontakte kortele yra saugiau nei grynaisiais, ypač vietose, itin gausiai lankomose turistų. Žinoma, net ir laikydami pinigus kortelėje, nepraraskite budrumo, tuomet atostogų nesugadins vagystės ir kiti nesusipratimai.

Patarimai, į kuriuos verta atsižvelgti atsiskaitant bekontakte kortele užsienyje:
1.    Pasitikrinkite, kokie atsiskaitymo limitai galioja šalyje, į kurią keliaujate
Bekontakčiu būdu galite atsiskaityti už smulkius pirkinius ir paslaugas. Tad prieš keliaudami pasitikslinkite, kokie limitai galioja pasirinktoje šalyje. Lietuvoje bekontakčiu būdu galite apmokėti pirkinius iki 10 eurų, tačiau kitose šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, ši suma siekia 30 svarų (~33,5 Eur), Graikijoje – 25 Eur, Ispanijoje ir Portugalijoje – 20 Eur, Turkijoje – 50 lirų (~12 Eur).   
Išsamią informaciją apie limitus įvairiose šalyse ir kitą naudingą informaciją keliautojams (valiutų skaičiuoklę, pagalbą 24/7, informaciją apie artimiausią bankomatą ir kt.) „Visa“ kortelių turėtojai gali rasti parsisiuntę nemokamą programėlę „Visa Travel Tools“.
2.    Saugokite savo kortelę
Saugokite savo kortelę kaip ir kitus dokumentus. Neleiskite pardavėjui, padavėjui ar kitam prekybininkui išeiti su jūsų kortele mokėjimo atlikti į kitą patalpą. Bekontaktis atsiskaitymas atliekamas prilietus kortelę prie skaitytuvo, tad, jei reikia, patys nueikite iki jo, taip išvengsite apgavysčių ir nesusipratimų.
3.    Stebėkite kainas ir peržvelkite pirkimo čekį
Vienas didžiausių bekontakčio atsiskaitymo privalumų – jis itin greitas ir paprastas, atliekamas vos prilietus. Tačiau net ir per atostogas rekomenduojama pernelyg neatsipalaiduoti. Kaip ir mokėdami grynais ar įprasta kortele, būtinai peržiūrėkite čekį ir patikrinkite, ar jame nurodyta suma sutampa su pirkinio verte. Kitu atveju tik sugrįžę iš atostogų galite pastebėti, kad banko sąskaita tuštesnė nei tikėjotės.
4.    Jei turite kelias bekontaktes korteles, laikykite jas atskirai
Bekontakčiu būdu galite atsikaityti net neišėmę kortelės iš piniginės. Tačiau, jeigu vienoje piniginėje bus dvi bekontaktės kortelės, galite atsiskaityti ne ta, kuria norėjote. Todėl patariama jas laikyti atskirai arba ištraukti iš piniginės prieš atliekant mokėjimą.
5.    Jei kortelę praradote, nedelsdami apie tai praneškite
Jei kelionės metu praradote kortelę, nedelsdami informuokite apie tai savo banką ir kortelę užblokuokite. „Visa“ kortelių turėtojai gali tai padaryti ir jiems skirtoje programėlėje „Visa Travel Tools“.

Apie „Visa Travel tools“ programėlę