Torentų keliami pavojai nuo piratavimo dar neatgrasė

Baudos už piratavimą internete, deja, nuo jo dar neatgrasė – Alexa.com duomenimis, tarp populiariausių interneto svetainių Lietuvoje „Linkomanija“  šiuo metu yra 31 vietoje. Nepaisant didelio populiarumo tarp vartotojų, torentai išlieka vienu rizikingiausių veiklų internete. Pasak ESET saugumo ekspertų, torentų programa „BitTorrent“ gali užkrėsti vartotojų kompiuterius ir nepataisomai sugadinti svarbius failus.

Kad torentai kelia pavojų vartotojams, patvirtina vis nauji saugumo incidentai. Šių metų vasarį ESET tyrėjai nustatė, kad programišiai išpirkos reikalaujančio kenkėjo „Patcher“ platinimui pasinaudojo „BitTorrent“ klientu. „Patcher“ patiklius vartotojus viliojo imituodamas populiarių programų – „Adobe Premiere Pro“ ir „Microsoft Office for Mac“ – nulaužtas versijas.

Nors kenkėjo kodas buvo prastai parašytas, „Patcher“ galėjo šifruoti vartotojų failus be jokios galimybės juos atgauti – virusas visiškai nebendravo su savo kontrolės ir valdymo serveriu, tad aukos neturėjo galimybės gauti dešifravimo kodo.

Balandį ESET tyrėjai nustatė „Sathurbot“ galinių durų trojaną, kuris apsimesdamas populiariu filmu arba programa, plito torentais ir įtraukdavo užkrėstus kompiuterius į „botnet“ tinklą. Šis „kompiuterių-zombių“ tinklas internete ieškojo silpnų „WordPress“ svetainių administravimo slaptažodžių ir bandė į jas įsilaužti.

Praėjusiais metais programišiai ne kartą atakavo „MacOS“ vartotojus, nulaužę plačiai naudojamą „BitTorrent“ klientą „Transmission“, kad platintų įvairius virusus ir kenksmingas programas.

Iš pradžių „Mac“ gerbėjai susidūrė su išpirkos reikalaujančiu kenkėju „KeRanger“, kuris neatstatomai šifravo aukų failus. Vėliau sekė virusas „OSX/Keydnap“, kuris sukurdamas ilgalaikę galinių durų prieigą pasisavindavo vartotojų slaptažodžius ir raktus iš „OS X“ kodų saugyklos.

„Nemokamai atsisiųsdami filmą ar muzikos albumą vartotojai ne tik pažeidžia kūrėjų autorines teises, bet ir rizikuoja savo saugumu. Rizika kyla vien dėl to, kad vartotojai nežino, kokį failą jie iš tikrųjų siunčiasi. Gana dažnai programišiai pasinaudoja naujo filmo ar populiarios programos pavadinimu, ir to pakanka, kad kenksmingas virusas būtų atsisiųstas“, – komentuoja ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ pardavimų vadovas Deividas Pelenis.

Nelegalios programinės įrangos naudojimas taip pat yra laikomas piratavimu. Šioje srityje pasižymi ne tik namų vartotojai, bet ir įmonės. „BSA l The Software Alliance“ (BSA) duomenimis, 2016 m. tokių neteisėtos programinės įrangos naudojimo atvejų buvo nustatyta daugiausiai per penkerius metus – 31 atvejis.