Vaikų laisvalaikis internete – leisti ar drausti?

Ar jaučiatės taip, lyg Jūsų vaikas žino daugiau apie kompiuterines technologijas nei Jūs? Esate ne vieninteliai tėvai, susiduriantys su šiuo sunkumu. Internetinės svetainės, socialiniai tinklai ir kompiuteriniai žaidimai neretai kelią susirūpinimą ne vienam savo atžalą saugančiam tėvui.

Jaunieji internetinių žaidimų dalyviai – lengvas grobis programišių atakoms

Artūras Rumiancevas, GameOn renginio vadovas ir organizatorius, teigia, kad jaunesnio amžiaus žaidėjai dažniausiai patenka į programišių pinkles: „Žaidėjai yra labai vertingas grobis, kadangi visa jų turima infomacija yra saugoma internete. Elgiantis atsakingai virusą pasigauti žaidžiant žaidimus yra beveik neįmanoma, tačiau dauguma žaidėjų dar vis nemoka tinkamai saugoti savo duomenis ir nėra linkę naudoti legalias apsaugos programas. Piratiniai kompiuteriniai žaidimai dažnai prašo suteikti prieigos teises prie kompiuterio,  slaptažodžius, prisijungimus ir kita asmeninę informaciją, kuri yra vertinga. Žaidėjai neretai atlieka šiuos veiksmus nesusimąstę,  tai itin pastebima mokyklinio amžiaus vaikų grupėje“.

A. Rumiancevas teigė, kad dažniausiai atakos nukteipiamos į konkrečius kompiuterius, todėl svarbu turėti ne tik gerą ugniasienę, bei nuo virusų saugančią programą, tačiau būti atidesniais: „Pagal galimybę reikėtų naudoti dvigubos autentifikacijos prisijungimus ir pasirinkti antivirusinę kuri turi „video-game“ funkciją ir nestabdo kompiuterio darbo žaidžiant žadimus. Antivirusinė programa galėtų perspėti apie grėsmes, todėl svarbu, jog kompiuteryje ji veiktų nuolatos. Nors pastebime, kad jaunesnė karta nelinkusi piratauti ir naršyti po pavojingas svetaines, lyginant su vyresne karta, tačiau šie vartotojai vistiek yra pažeidžiami. Apmaudu, kad tėvai neretai visai nekontroliuoja, ką jų vaikas veikia internete“. A. Rumiancevas ragino jaunus žaidėjus pačius perspėti savo tėvus pastebėjus kažką įtartino ir leidžiant laiką internete išlikti budriems.

Saugus elgesys internete, kaip ir saugos diržas automobilyje - būtini

ESET Lietuva atstovas Tomas Parnarauskas komentavo, kokių priemonių turėtų imtis tėvai, norėdami apsaugoti savo atžalas internete – „šiuolaikinės programėlės, skirtos užtikrinti saugų naršymą internete leidžia palaikyti mūsų vaikų saugumą. Vaikų negalime atriboti nuo jų realybės, kurios nemažą dalį šiandien sudaro socialiniai tinklai, tačiau galime bent pasirūpinti apsaugomis, kad vaikai internete būtų saugūs. Mano vaikai neretai patys man primena prisisegti diržą važiuojant automobiliu, tai jie daro dėka įpročio, naudotis automobiliu saugiai. Toks pats įprotis naudoti antivirusines programėles turi atsirasti ir naršant internetu – tėvai ir vaikai mūsų produktu  „ESET® Parental Control for Android“  gali naudotis nemokamai. Taip pat galite parinti telefono nustatymus, kurie blokuotų nežinomų skambintojų numerius, arba leistų naršyti internete tik tam tikromis valandomis, o draustų prieiti prie interneto naktį arba pamokų metu“ – komentavo T. Parnarauskas.

„Tam tikras programas ar puslapius galima blokuoti operacinės sistemos priemonėmis, bet jeigu Jūsų vaikas yra susidomėjęs konkrečia tema jis nesunkiai ras blokavimo apėjimo būdą. Manome, kad vien blokavimo funkcija problemos išspręsti nepavyks. Šiuolaikinių vaikų tėvams kur kas efektyviau yra „stebėti“ kuo domisi vaikas, kaip ir su kuo jis bendrauja internete ir tuomet atitinkamai reaguoti. Jei užblokuosite Facebook.com svetainę – jūs izoliuosite vaiką nuo jo socialinės aplinkos kur bendrauja likusieji jo bendraamžiai. Ar tikrai taip elgdamiesi Tėvai pasieks norimą tikslą?“ – svarstė Tomas Parnarauskas,  ESET Lietuva atstovas.