Vilniuje aptarti bankomatų saugumo klausimai

Sausio pradžioje Lietuvos bankinių technologijų bendrovės BS/2 ir jos antrinių įmonių darbuotojai iš Latvijos, Azerbaidžano bei Kirgizstano  dalyvavo bankinių įrenginių apsaugos programinės įrangos diegimo ir konfigūravimo mokymuose. Savo patirtimi dvi savaites dalijosi iš Vokietijos į Lietuvą  atvykusi bankinės įrangos gamintojo „Diebold Nixdorf“ vyriausioji konsultantė Elisabeth Baum.

Pakalbinome ją apie šiuo metu aktualias bankinių technologijų sektoriaus užduotis ir „Diebold Nixdorf“ siūlomus sprendimus.

2017-ieji bankams buvo didelių permainų, didelių kibernetinio saugumo grėsmių metai, kai pasinaudodami kenksmingomis programomis piktavaliai galėjo pasikėsinti į bemaž kiekvienos finansinės organizacijos išteklius, taip pat per bankų tinklus užkrėsti virusais bankomatus. Į bankomatus nukreiptos atakos taip išpopuliarėjo, kad dėl jų pernai pirmą kartą pasirodė net paslauga „ATM Malware-as-a-service“, kuri „Darknet“ tinkle leido įsigyti norimas piktybines programas ir jų naudojimo instrukcijas. Kaip su tuo kovoti?

Kiekvienas bankas susiduria su įvairiomis fizinėmis ir programinėmis grėsmėmis, o galimi įsilaužimai, finansinių operacijų sutrikimai gali rimtai pakenkti bankų reputacijai ir sumažinti klientų pasitikėjimą. Deja, į bankomatą įsilaužti nėra taip jau sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Pagrindinė kiekvienos finansinės organizacijos užduotis – apsaugoti klientų duomenis. Įvykus informacijos vagystei, nukenčia ne tik bankų reputacija, bet ir materialus turtas.

Siekdama apsaugoti pačias įstaigas ir jų klientus, „Diebold Nixdorf“ sukūrė daugiapakopę savitarnos įrenginių apsaugos sistemą, saugančią  nuo sukčiavimo, fizinio ir programinio vandalizmo atvejų.

Kokias temas aptarėte mokymų metu?  

Šių mokymų tikslas buvo supažindinti specialistus su nauja „Diebold Nixdorf“ programine įranga, skirta bankomatų apsaugai, su jos naudojimo ypatumais, įdiegimu ir konfigūravimu terminalų tinkluose. Taip pat apžvelgėme bankomatų terminalinės dalies subtilumus. Džiaugiuosi, kad mano klausytojai ne tik sužinojo visas smulkmenas apie įrangos diegimą, bet ir aktyviai uždavinėjo klausimus, dalijosi savo patirtimi, įgyta iš skirtingose šalyse, analizavo kylančių problemų sprendimo būdus.

Papasakokite plačiau apie naują įrangą

„Diebold Nixdorf“ sukurta programinė įranga „Terminal Security Suite“, naudojama jau šimtuose tūkstančių  bankomatų visame pasaulyje, yra sudaryta iš trijų funkcinių modulių, kurių kiekvienas saugo nuo skirtingo tipo grėsmių.

Modulis „Hard Disk Encryption“ skirtas apsaugoti duomenų konfidencialumą ir vientisumą nuo nesankcionuoto įkėlimo ar prieigos prie jų sistemos gedimo atveju. Modulis garantuoja, kad prieiga prie kietojo disko bus įmanoma tik visiškai saugioje terpėje.

Antrasis modulis „Intrusion Protection“ saugo savitarnos terminalus nuo įvairių vietinių ir tinklo atakų, kai piktavaliai naudoja kenksmingas programas. Modulis visiškai užblokuoja bankomatą. Trečiasis modulis „Access Protection“ riboja sistemos naudotojų teises, seka jų visus atliekamus veiksmus, kad būtų galima apsisaugoti nuo tinklą atakuojančių asmenų.

Ačiū už pokalbį.