BS/2 įrengė pirmuosius bekontakčius bankomatus Latvijoje

Latvijos sostinės centre pradėjo veikti pirmieji šalyje bekontakčiai bankomatai, kuriuos „BlueOrange“ bankui įrengė Lietuvos bankinių technologijų bendrovė „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2). Iš viso Rygoje yra įrengti  penki bekontakčiai bankomatai. 

Bankomatas veikia NFC (ang. Near Field Communication) technologijos pagrindu. NFC –  tai belaidžio ryšio technologija, veikianti iki 10 cm atstumu. Nors duomenų perdavimas šiuo būdu galimas mažesniu atstumu nei „Bluetooth“ ryšio atveju, bankinių technologijų sektoriui tai yra labiau privalumas, nei trūkumas, nes geriau saugo nuo galimų duomenų vagysčių. 

NFC technologija taikoma gana plačiai: bilietų pardavimo paslaugoms teikti, mobiliosios prekybos srityje  ir prieigai  prie įvairių objektų (biuro, transporto). 

„Rinkdamiesi partnerius įgyvendinti šiam projektui, peržiūrėjome profesionaliausių ir labiausiai patyrusių šios srities atstovų pasiūlymus. Džiaugiamės pasirinkę įmonę BS/2, kuri turi ilgametės patirties bankiniame sektoriuje, platina kokybiškus Vokietijos įmonės „Diebold Nixdorf“ bankomatus, taip pat teikia europinio lygio įrangos priežiūros paslaugas. Ypač vertiname tai, kad naujieji partneriai operatyviai teikia naudingas konsultacijas ir atsižvelgia į individualius poreikius. Būtent tai lėmė, kad naujieji mūsų įsigyti bankomatai – ne tik sėkmingas mūsų banko pasirinkimas, bet ir pats šiuolaikiškiausias technologinis sprendimas šalyje. Dar daugiau, mūsų bankas tapo vienu pirmųjų bankų, įdiegusių bekontakčius bankomatus, Baltijos šalyse“, – teigia „BlueOrange“ el. komercijos projektų departamento vadovė Egita Ermane. 

Kol kas naudotis bekontakčiais bankomatais gali tik „BlueOrange“ klientai, turintys bekontaktes „Visa“ ir „Mastercard“ korteles. 

„Džiaugiamės, galėdami prisidėti prie bekontakčių bankomatų diegimo projekto. Tai jau nebe pirmas toks projektas, kurį įgyvendinome. Prieš porą metų vieną pirmųjų bekontankčių bankomatų Baltijos šalyse įrengėme viename iš Estijos bankų“, – projekto eigą komentavo BS/2 Techninės priežiūros departamento vadovas Gintaras Petkevičius. 

Bekontaktis bankomatas atlieka visas pagrindines funkcijas: priima ir išduoda grynuosius pinigus, leidžia peržiūrėti 10 paskutinių pavedimų, mokėjimo kortelės likutį ir kt. Tačiau visos operacijos vyksta kur kas greičiau, kadangi į tokį bankomatą nereikia įstatyti mokėjimo kortelės, o tik ją priartinti. Pasak E. Ermane, siekiant užtikrinti atliekamų operacijų saugumą, banko klientai vis dėl to turės įvesti PIN kodą. 

Bekontakčio bankomato privalumai: 

Bekontaktės kortelės saugomos tuo pačiu EMV standartu, kaip ir lustinės. Bankomatui nusiuntus užklausą, kortelėje įtaisyta mikroschema sugeneruoja vienkartinį raktą. Šis raktas nebetiks kitai finansinei operacijai atlikti. 

„BlueOrange“ bankas Latvijoje įkurtas 2001 m. Šiuo metu jame dirba per 340 darbuotų, banko paslaugos teikiamos 90-yje pasaulio šalių.