Kaip vaizdo stebėsenos technologijos gali padidinti bankinio sektoriaus srities saugumą

Bankai ne šiaip sau vadinami saugiausiomis organizacijomis pasaulyje. Mes patikime jiems pinigus, o jų užduotis – garantuoti finansinių operacijų patogumą bei paprastumą ir mūsų duomenų saugumą. Kad tai užtikrintų, jie pasiryžę naudoti visus įmanomus šiuolaikinius apsaugos nuo sukčiautojų būdus.

Apie efektyvias saugumo technologijas pasakoja „Penki kontinentai“ (BS/2) Verslo vystymo departamento vadovas Daniel Fukson.

Siekdami užtikrinti saugumą ir optimizuoti verslą, bankai  ieško programinės įrangos, kuri saugotų visą savitarnos įrenginių (bankomatų, mokėjimo kioskų ir kitokių terminalų) tinklą. Bankomatų programinė įranga pastaruoju metu tobulinama ypač sparčiai. Tradicinių savitarnos įrangos funkcijų jau nebepakanka. Kol klientas bankomatu atlieka įprastas finansines operacijas, bankas siekia ekrane rodyti jam tikslinę reklamą, pasiūlyti įvairių papildomų paslaugų.

Siekiant užtikrinti saugumą, taip pat nebepakanka įprastos stebėsenos sistemos, filmuojančios patalpų vidų ir išorę. Daug didesnę apsaugą gali garantuoti sistemos, diegiamos į pačius savitarnos įrenginius. Jos įrašo ne tik aplink įrenginį vykstančius veiksmus, bet ir su įrenginiu atliekamas finansines operacijas.

Kokiose situacijose ir kokiais tikslais praverčia tokios vaizdo stebėsenos sistemos?

1. Kilus ginčams su klientais

Pvz., klientas kaltina banko darbuotoją, kad bankomatas išdavė ne visą jo paprašytą pinigų sumą. Iš tikrųjų pasitaiko atvejų, kai bankomatas neišduoda visos kliento nurodytos sumos. Tačiau, gali būti, kad klientas, apsimesdamas, jog nespėjo ištraukti visų pinigų, tikisi tokiu būdu sukčiaudamas gauti iš banko papildomų pinigų. Sprendžiant šį nesusipratimą, padės į bankomatą įtaisyta vaizdo kamera, kuri įrašė visą situaciją.

2. Svarbiems įrašams surasti

Vaizdo stebėsenos sistemos įrašo ir saugo kiekvienos su savitarnos įrenginiu atliekamą operaciją. Prireikus, pagal įvykių datą galima susirasti dominantį įrašą, susijusį su tam tikru žmogumi, tam tikromis  atliktomis finansinėmis operacijomis.

3. Efektyvesniam reagavimui į grėsmes

Šiuolaikinės vaizdo apsaugos ir signalizacijos sistemos gali būti integruotos į tą patį tinklą ir efektyviai veikti kartu. Specializuota programinė įranga padeda reaguoti į skirtingus nusikalstamus veiksmus: kai panaudojamos padirbtos kortelės, uždengiama vaizdo kamera, prie bankomato mėginama prijungti kortelių nuskaitymo įrenginį, bankomatas pakeliamas ar mėginama jį pavogti. Visais išvardintais atvejais vaizdo stebėsenos sistema operatyviai informuoja atitinkamus apsaugos darbuotojus.

4. Siekiant sulaikyti nusikaltėlius

Tinkamai nustatyta vaizdo sistema gali padėti užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams arba, jei nusikaltimas vis dėlto įvykdytas,  – padėti surasti nusikaltėlį. Sistemos įrašytos nuotraukos ir vaizdo įrašai  perduodami teisėtvarkos įstaigoms.

5. Norint sukurti centralizuotą vaizdo stebėjimo sistemą

Šiuolaikinės vaizdo stebėjimo sistemos surenka ir perduoda duomenis iš įvairių šaltinių į vieną stebėsenos centrą. Taip palengvinamas darbas klientų aptarnavimo centrams,   apsaugos tarnyboms, sistemos administratoriams ir techninės priežiūros tarnyboms.

6. Vaizdų analizei

Vaizdo stebėsenos sistemos su išplėstomis vaizdo analizės funkcijomis ir biometrijos technologijomis padeda identifikuoti asmenis iš „juodojo sąrašo“ ir taip išaiškinti nusikaltėlius.

7. Grėsmėms numatyti ir užkirsti

Vaizdo stebėsenos sistemos, gebančios atpažinti asmenis, pastebėti pasikeitusį kliento elgesį, aptikti judesio signalus, gali būti efektyviai naudojamos išaiškinant įtariamas grėsmes. Taip jos padeda saugoti banko nuosavybę ir klientų duomenis.

8. Klientų lojalumui didinti

Kuo saugesnis bankas, tuo labiau juo pasitiki klientai. Efektyvi bankinė vaizdo stebėsenos sistema turi daug įtakos, didinant klientų saugumo jausmą ir jų lojalumą. „Diebold Nixdorf“ 2017-ųjų statistiniai duomenys rodo, kad pavogus kortelę arba įsilaužus į sąskaitą, 40 proc. nukentėjusių daugiau nebesinaudoja minėta kortele, taigi bankas praranda klientus. Nors vaizdo stebėsenos sistemos ir negali fiziškai sulaikyti nusikaltėlių, jos labai  efektyvios išaiškinant nusikaltėlius ir sustabdant bandymus naudoti bankomatuose vogtas korteles.

Visas minėtas situacijas išspręsti padeda BS/2 sukurta vaizdo stebėsenos sistema „ATMeye.iQ“. Daugiau apie ją skaitykite www.atmeye.com

Straipsnis parengtas pagal Rusijos specializuotame leidinyje „Future Banking“ skelbtą publikaciją