Kodėl „Vynamic Security“ efektyvesnis už įprastas antivirusines programas

Apsaugos technologijų plėtros tendencijos šiais laikais yra vienakryptės: siekiant garantuoti iš tiesų efektyvią IT sistemų apsaugą, visų pirma svarbi specializuota apsauga.

Dar prieš dešimt metų įmonės, kuriančios programinius įrenginių apsaugos sprendimus, stengėsi sukurti visiškai universalų sprendimą, tačiau šių laikų aktualijos reikalauja segmentuoto priėjimo.

Jau nebepakanka bankinę įrangą apsaugoti standartiniais būdais, naudojamais asmeninių ar bendrų tinklo kompiuterių apsaugai. Specializuoti sprendimai, skirti saugoti šiai itin svarbiai techninės infrastruktūros daliai, turi atitikti pramonės standartus bei reikalavimus ir atremti įvairaus tipo grėsmes: nuo sistemos pažeidimų ir loginių atakų iki mėginimų pavogti kietąjį diską ir techninio banko personalo sukčiavimo veiksmų.

Standartinės antivirusinės programos neatitinka bankomatų ir kitų savitarnos įrenginių apsaugos reikalavimų, nes jas kuriant nebuvo atsižvelgia į būtent šios srities specifiką.

Dėl šios priežasties bankinės įrangos gamintojos „Diebold Nixdorf“ sukurtas apsaugos sprendimas „Vynamic Security“ iš standartinių antivirusinių programų išsiskiria daugybe pranašumų.

„Vynamic Security“ kūrėjai savo produktą lygina su svogūnu, turinčiu 38 sluoksnius. Juos įveikti – sudėtinga ir daug laiko atimanti užduotis. Finansinė įstaiga, naudodamasi šiuo sprendimu, gali patikimai apsaugoti lėšas ir asmeninius savo klientų duomenis.

Specializuotos įrangos privalumai ir pasiteisinusios apsaugos investicijos geriausiai pastebimos vertinant kasdien pasitaikančius bankomatų atakų atvejus. Kiekvieną dieną bankinė pramonė dėl įsilaužėlių atakų netenka kelių dešimčių milijonų dolerių.

Prieigos ribojimas ir apsauga

Viena iš svarbių apsaugos sistemos „Vynamic Security“ infrastruktūros dalių – galimybė griežtai riboti prieigą ir aiškiai nustatyti kiekvieno sistemos naudotojo teises ir funkcijas.

Nustatant teises, griežtai nurodoma, kas, kada ir prie ko turi prieigą. Be to, įrašomi kiekvieno naudotojo veiksmai, kuriais remiantis kuriamas standartinio elgesio modelis. Atsižvelgiant į jį, visi nukrypimai nuo normos vertinami kaip potenciali grėsmė.

Standartinių antivirusinių programų suteikiamos prieigos teisių ribojimo galimybės nė iš tolo negali prilygti minėtoms „Vynamic Security“ funkcijoms. 

Svarbių duomenų šifravimas

Kietieji diskai, įtaisyti standartiniuose kompiuteriuose ir bankomatuose, techniškai niekuo nesiskiria. Tačiau jų apsaugos reikalavimai skiriasi beveik iš esmės.

Nusikaltėliai, ketinantys įvykdyti loginę ataką, visų pirma turi pavogti iš bankinio įrenginio vidaus originalų kietąjį diską ir pakeisti jį iš anksto paruoštu disku su įdiegta kenkėjiška programine įranga.

Kietojo disko apsauga ir duomenų šifravimas padeda saugoti duomenis ir praneša apie pakeistą įrenginį. 

Standartinių apsaugos priemonių netinkamumas ypač pasitvirtino tuomet, kai 2018 m. nuvilnijo pasikartojančių loginių atakų banga, iš vieno tinklo savitarnos įrenginio pavogus ir pakeitus kietąjį diską.

Kai mėginama pakeisti kietąjį diską, „Vynamic Security“ išsaugo sistemos vientisumą, net kai bankomatas išjungtas. Duomenų apsauga įgyvendinama nenutrūkstamai, autonominiu režimu. Tai ypač svarbu pradedant naudoti bankomatus ar atliekant jų remonto darbus. Antivirusai saugo tik aktyvius duomenis, tačiau nesaugo duomenų, kurie laikinai atjungti ir nenaudojami.

Pasaulinių antivirusinės programinės įrangos kūrėjų teigimu, visuose atakas patyrusiuose įrenginiuose buvo įdiegtos standartinės duomenų apsaugos priemonės, tačiau jos nesutrukdė sukčiautojams pakeisti diską ir įdiegti kenkėjišką programinę įrangą. Beje, virusas buvo aktyvuojamas būtent perkraunant ar trumpai atjungiant savitarnos įrenginį.

Kitaip nei antivirusinės programos, „Vynamic Security“ atitinka visus PCI DSS (Payment Council Industry Data Security Standard) standartus, užtikrina duomenų saugumą ir įrenginiui veikiant, ir jam ilsintis.

Kompleksinė apsauga nuo įsilaužimų

Įdomu tai, kad net keturios iš penkių kenkėjiškų programų, panaudotų finansinių organizacijų infrastruktūros atakoms, buvo sukurtos būtent bankomatams ir mokėjimo terminalams, o jų apsaugos priemonės neatitiko netgi vidutinių šios pramonės srities reikalavimų.

Anot „Tripwire“ vyriausiojo inžinieriaus Trevis Smith, beveik visi bankomatų įsilaužėliai supranta, kad reikia rasti savo įsilaužimo būdą, kuris nebūtų greitai aptiktas.  

Žinant šį faktą keista, kad bankų darbuotojams dar tenka aiškinti apie būtinybę naudoti specializuotas apsaugos priemones.

Specializuota apsaugos priemonė „Vynamic Security“ buvo sukurta tam, kad kiek įmanoma sumažintų atakų grėsmę šio tipo įrenginiuose. Sprendimas, sukurtas laikantis pripažintų saugumo standartų, saugo labiausiai pažeidžiamas „Microsoft“ operacinių sistemų „Windows XP“, „Windows 7“ ir „Windows 10“ vietas, todėl bankomato viduje įdiegtas kompiuteris su šiomis operacinėmis sistemomis tinka darbui net pasibaigus šių sistemų versijų galiojimui.

Be to, iš kompiuterio pašalinami visi iš anksto sukomplektuoti programinės įrangos failai ir atjungiamos visos darbui nebūtinos dalys ir funkcijos.

Patikimai apsaugai jau kuris laikas nebepakanka „Juodojo sąrašo“, į kurį įtraukiami įtartini asmenys. „Vynamic Security“ siūlo suformuoti ne tik „juodąjį“, bet ir  „baltąjį“ sąrašą, į kurį būtų įtraukiami asmenys, turintys teisę diegti ir paleisti programinę įrangą.

Dar vienas „Vynamic Security“ privalumas – „Nulinės dienos“ (Zero-Day Protection) principo taikymas kaip prevencinis būdas, siekiant išvengti tuo metu dar nežinomų, neaiškių grėsmių. Standartinės antivirusinės programos yra priklausomos nuo antivirusinių bazių atnaujinimo.

Dėl šios priežasties antivirusų kūrėjams prireikia 2–27 dienų tam, kad būtų galima išleisti būtiną atnaujinimą, kuris kovotų su atsiradusia grėsme. Taigi apsaugos būdai, kai taikomos standartinės antivirusinės technologijos, leidžia pasiekti tik vidutinišką rezultatą.

Apibendrinant verta pasakyti, kad „Vynamic Security“ yra bemaž vienintelė specializuota priemonė, patikimai sauganti bankomatus, informacinius kioskus ir mokėjimo terminalus.

Šis apsaugos sprendimas tinka įvairių gamintojų įrangai ir suderinamas su jau įrenginyje įdiegta operacine sistema ir kitomis programomis.

JAV nacionalinės apsaugos agentūros (NSA) vertinimu, „Vynamic Security“ šifravimo lygis (AES-256) atitinka net karo pramonės, kurios reikalavimai itin griežti, saugumo reikalavimus.

Dėl šių savybių „Vynamic Security“ yra gerokai pranašesnė už tradicines antivirusines programas, kurias naudoja dauguma bankų. Standartiniai antivirusai ne tik prasčiau saugo nuo įvairaus tipo grėsmių, bet ir gali būti paprasčiausiai atjungti, jei į ataką įtraukiamas banko techninis darbuotojas, turintis pakankamas prieigos teises.

Lietuvos bendrovė BS/2 yra oficiali „Vynamic™Security“ tiekėja Baltijos ir NVS šalyse bei kituose regionuose. Norėdami gauti išsamesnės informacijos apie šio „Diebold Nixdorf“ produkto privalumus, susisiekite su mūsų konsultantais.