Kas sukūrė žiniatinklį ir kas turi nuo jo raktus?

Internautai. Visame pasaulyje jų yra daugiau nei septyni su puse milijardo. Kiekvienas iš skaitančių šį straipsnį yra internautas. O ar žinote, kam turime dėkoti už tai, kad turime žiniatinklį ir galime vadintis internautų vardu? Rugpjūčio 23-ioji paskelbta Internautų diena.

Žiniatinklio išradėju laikomas Europos branduolinių tyrimų organizacijos (pranc. CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) darbuotojas Timothy Berners-Lee. 1980 m. jis pasiūlė projektą, besiremiantį hiperteksto sąvoka, kuriuo siekė padėti tyrėjams bendrai naudotis informacija ir kartu ją atnaujinti. T. Berner-Lee išbandė sistemą, pavadintą „Enquire“, o 1991 m., išplėtojęs sistemos idėjas, sukūrė saityną, pirmąjį serverį (pavadintą „httpd“), naršyklę (pavadintą „WorldWideWeb“), žiniatinklio veiklai reikalingą URL adresų sandarą, HTTP perdavimo protokolą bei HTML kalbą. 1991 m. rugpjūčio 6 d. saitynu sėkmingai pradėjo naudotis CERN darbuotojai.

„Iš pradžių interneto, kaip žinių šaltinio, gimtadieniu buvo laikoma rugpjūčio 6 d., kai buvo sukurta pirmoji interneto svetainė ir visa žiniatinklio struktūra. Tačiau, norint pabrėžti žiniatinklio prieinamumą visuomenei, jo gimtadieniu pradėta laikyti rugpjūčio 23-ioji, kai jis tapo prieinamas plačiajai visuomenei. Ši diena oficialiai paskelbta Internautų (tų, kurie naudojasi žiniatinkliu) diena“, – sako šviesolaidinį tinklą „Penki“ valdančios įmonės „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ direktorius Romas Rimgaila.

Kai kurie gal puls paprieštarauti, kad internetas atsirado kur kas anksčiau. Taip, interneto gimtadieniu laikoma 1969 m. spalio 29 d., kai pasinaudojęs „Arpanet“ tinklu, Č. Klainas (Ch. Kline) pirmą kartą perdavė duomenis, bandydamas susisiekti su Stanfordo tyrimų institutu. „Reikėtų atskirti interneto, kaip duomenų perdavimo tinklo, ir interneto, kaip žiniatinklio, sudaryto iš saitais susietų tinklapių, sąvokas. Rugpjūčio 23-iąją švenčiame būtent žinių tinklo ir juo besinaudojančiųjų internautų gimtadienį, “– patikslina šviesolaidinio tinklo „Penki“ atstovas.

Pirmoji interneto svetainė

Ją sukūrė žiniatinklio pradininkas Timothy Berners-Lee, ir ji iki šiol išsaugota be pakitimų.

Svetainėje skelbiama informacija, padedanti naudotis internetu: kas yra interneto tinklas, kaip nustatyti tinklo serverį, parsisiųsti naršyklę ir pan.

Interneto reklama

Pirmoji interneto reklama, vadinamieji reklaminiai skydeliai (ang. banner) pasirodė 1994 m.

Interneto piratai

Pirmieji piratai internete atsirado 1998 m., kai išpopuliarėjo failų mainų programa.

Interneto vartotojų skaičius

Pasaulio agentūros „We are social“ duomenimis, 2018 m. pradžioje priėjimą prie interneto pasaulyje turėjo 4 bilijonai žmonių. Iš viso pasaulyje gyvena 7,6 bilijono žmonių (http://www.worldometers.info/world-population), taigi tik kiek daugiau nei pusė jų prieina prie interneto. Sociologijos centro „Pew Research Center“ tyrėjai prognozuoja, kad 2025 m. žmonės neįsivaizduos gyvenimo iki interneto, jis bus toks pat suvokiamas dalykas kaip elektra ar vandentiekis.

Interneto prieinamumas

Nustatyta, kad interneto prieinamumas didžiausias Bermudų salose. Ar žinote, kad internetas veikia netgi Everesto kalno viršukalnėje! Tuo pasirūpino nedidelė Nepalo bendrovė „Ncell“.

Interneto draudimas

 Patys griežčiausi interneto vartotojų ribojimai taikomi Pakistane. Šios šalies gyventojai neturi priėjimo prie  daugiau nei pusės šimto įvairių interneto svetainių, tarp jų – „Facebook“ ir „Youtube“. Valdžia mano, kad šios svetainės prieštarauja islamo moralei. Nepaisant to, kai kurios ne itin padoraus turinio svetainės vis dar yra atviros.

Interneto priešas

Didžiausiu interneto priešu gali būti laikomas Eltonas Džonas. Jis kaltina internetą dėl nekokybiškos muzikos populiarėjimo. Anot jo, reikėtų išjungti internetą bent penkeriems metams ir pasižiūrėti, kokia muzika tuomet gims. „Dėl interneto žmonės pradėjo sėdėti namuose, rečiau susitinka. Jie įrašinėja muziką namie, bet ji nėra tokia gyva, kokia turėtų būti“, – mano jis.

Interneto sargai

Kalbama, kad pasaulyje egzistuoja septyni žmonės, saugantys raktus nuo interneto. Raktai panašūs į elektronines korteles ir turi šifrą, kuris neva leidžia perkrauti visą internetą. Jei būtų įvykdyta pasaulinė hakerių ataka, visi septyni „interneto sargai“  būtų pristatyti į JAV karinę bazę, kur aktyvuotų savo raktus ir atjungtų internetą.

Vis dėlto, ekspertų nuomone, visiškai atjungti interneto neįmanoma, kadangi nėra vienos bendros priemonės, kuria būtų galima valdyti visus prie pasaulinio tinklo prijungtus maršruto parinktuvus.

2012 m. populiari programišių grupuotė „Anonymous“ pagrasino sunaikinti 13 pagrindinių DNS serverių ir tokiu būdu išjungti visą internetą. Tačiau ekspertai patikino, kad vienu metu sugadinti minėtų 13 serverių neįmanoma, nes reikėtų juos visus be perstojo atakuoti 48 val. 2007 m. piktavaliams pavyko atjungti 2 iš 13 serverių.

Interneto pranašas

Rusų rašytojas ir filosofas Vladimiras Odovskis utopiniame romane „4338-ieji metai“ , parašytame 1837 m, pirmasis išpranašavo interneto ir tinklaraščių atsiradimą. Tai galima perskaityti eilutėje: „tarp namų įrengti magnetiniai telegrafai, per kuriuos netoliese gyvenantys asmenys gali bendrauti vieni su kitais“.

Šviesolaidinis tinklas „Penki“ (anksčiau „Skynet“) šį rudenį švęs 20 metų gimtadienį. Ta proga  internetą ir daugybę papildomų paslaugų galite įsigyti už 20 Eur/mėn.

 Daugiau apie tai >