Poilsis darbe – tai įmanoma!

Kokie yra šiuolaikinių darbuotojų lūkesčiai dėl darbo sąlygų? Įmonių grupės „Penki kontinentai“ atliktas vidinis tyrimas parodė, kad darbuotojai, ypač dirbantys bendroje atviroje erdvėje (angl. open space), norėtų patalpų, kuriose galėtų trumpam „pabėgti“ nuo darbo rutinos. Keistas noras? Iš tikrųjų moksliniais tyrimais įrodyta, kad keletas poilsio minučių gali padėti grįžti prie darbų su nauja energija, naujomis idėjomis.

Vidinio tyrimo, kurio tikslas buvo identifikuoti būtent įmonių grupės darbuotojų lūkesčius dėl tokių specialių patalpų įrengimo, rezultatai parodė, kad 58 proc. apklaustųjų norėtų patalpų pailsėti nuo intensyvios veiklos, 43 proc. –  sporto inventoriaus, 33 proc. – tikisi aktyvių sportinių žaidimų (stalo teniso, biliardo), 22 proc. – kompiuterinių žaidimų.

„Siekiant išlaikyti darbuotojus nebepakanka siūlyti tradicinių motyvavimo priemonių ar pasitenkinti vien atlyginimu. Norint didinti darbuotojų lojalumą, būtina investuoti į jų ugdymą, darbo aplinkos kokybę, bendro darbo klimato kūrimą, sudaryti sąlygas dalintis žiniomis, užtikrinti nuolatinį vadovų grįžtamąjį ryšį“, – tvirtina įmonių grupės „Penki kontinentai“ personalo vadovė Anželika Daujotienė.

Įmonių grupės vidinis darbuotojų tyrimas buvo atliktas šių metų žiemą, po jo operatyviai išgryninti darbuotojų poreikiai, sudarytas veiksmų planas ir jau pavasario pradžioje atidaryta pirmoji poilsio zona – erdvė kompiuterinių žaidimų mėgėjams. Čia darbuotojai gali „išsikrauti“ susirungdami vienas su kitu virtualiai. Pavasario pabaigoje atidaryta ir kita didesnė erdvė, kurioje įrengta sporto salė su treniruokliais, šalia –  stalo teniso ir oro ritulio stalai, smiginio taikinys ant sienos. Vasaros pradžioje sporto salėje pradėtos organizuoti kalanetikos treniruotės, kurias veda trenerė Simona Daumantienė.

Įrengiant poilsio erdves, buvo daug galvojama apie jų šiuolaikiškumą, dizainą. Kadangi darbinėse patalpose vyrauja pastelinės spalvos, laisvalaikio patalpų sienoms buvo parinktos išsiskiriančios, žaismingos, ryškios spalvos.

„Poilsio ir sporto zoną įrengėme ne tik atsižvelgę į darbuotojų norus, bet ir rūpindamiesi jų sveikata. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja nepertraukiamai dirbantiems prie kompiuterių kas valandą daryti pertraukėles, per kurias pailsėtų akys ir įtempti raumenys. Esame inovatyvi IT įmonių grupė, taigi, neišvengiamai, didžiausia dalis darbuotojų dirba būtent sėdimo pobūdžio darbą. Aktyvaus poilsio zonos leidžia efektyviau atpalaiduoti raumenis, pagerinti kraujo apytaką, taip pat tai yra puiki galimybė neformalioje aplinkoje pabendrauti ne tik su savo skyriaus kolegomis. Pasirūpinta ir asmens higiena. Keliuose aukštuose įrengti dušai“, – pasakoja personalo vadovė.

Iš tiesų „Penkių kontinentų“ įmonių grupės darbuotojai yra aktyvūs, dalyvauja sporto renginiuose: ėjimo, bėgimo, dviračių varžybose. Šiais metais ėjimo varžybose įmonių grupė kartu su savo „Penki“ klientais laimėjo masiškiausios komandos vardą. Tradiciškai organizuojama įmonių grupės vasaros išvyka taip pat visada yra sportinio pobūdžio. Nemažai darbuotojų pasirenka dviratį, elektroninius paspirtukus kaip transporto priemonę atvykti į darbą. Jiems įrengtos specialios saugomos stovėjimo aikštelės.

„Darbuotojus siekiame įtraukti į bendrą smagią veiklą ne tik darbo vietoje, bet ir po darbo. Vasarą turime tradiciją kasmet organizuoti tradicinį baidarių žygį, vasaros sąskrydį, o rudens pabaigoje visi jau pradeda laukti ir siūlyti idėjas naujametiniam vakarėliui“, – apie neformalų darbuotojų bendravimą pasakoja Anželika Daujotienė. 

Dar viena poilsio erdvė – biblioteka, veikianti nuo pat įmonių grupės įkūrimo pradžios, taigi jau 26-erius metus.  Į ją darbuotojai gali užsukti pavartyti spaudos, čia pat paskaityti ar į namus parsinešti įvairiausios profesinės, psichologinės, grožinės ir net vaikiškos literatūros. Kiekvienas darbuotojas gali užsisakyti, kad  biblioteka nupirktų jį dominančios literatūros.

„Tai, kad biblioteka nepertraukiamai gyvuoja jau šitiek metų, rodo jos svarbą. Šiuo metu joje sukaupta per 4000 knygų. Jų pasirinkimas nuolat atnaujinamas, sekant naujienas ir aktualijas, atsižvelgiant į darbuotojų poreikius. Džiaugiamės, kad mūsų darbuotojai vertina žinias ir patys nori tobulėti“, –  sako įmonių grupės personalo vadovė.

Šalia bibliotekos įrengta mokymų salė, kurioje organizuojamos įvairiausios paskaitos (ne tik dalykinės, bet ir psichologijos, sveikatos temomis). Ši salė kartais virsta kino sale, į kurią susirenkama stebėti ne tik įmonių grupės nufilmuotų vaizdo įrašų, bet ir filmų, įvairiausių sportinių varžybų.

Žinome, kad neformali aplinka padeda tarp darbuotojų užsimegzti šiltesniems santykiams, geriau pažinti vienas kito charakterį, vertybes ir poreikius, o tai vėliau praverčia kartu sprendžiant darbinius reikalus. Bendravimą skatinančios poilsio erdvės taip pat tai skatina. O kad darbas neatrodytų kasdieniškas ir nuobodus, gero oro sąlygomis įmonių grupės darbuotojai kartais papietauti susitinka ir dar vienoje netikėtoje erdvėje – ant stogo!  

Įmonių grupė „Penki kontinentai“ daug dėmesio skiria ir pačiai darbinei aplinkai. 8-ių aukštų biuro koridorius, darbo kabinetus ir posėdžių kambarius puošia daugybė gyvų gėlių, paveikslų, skulptūrų, atvežtų iš įvairiausių pasaulio kampelių. Meno kūriniai skatina kūrybiškumą, žadina teigiamas emocijas ir netgi padeda nusiraminti, susikaupti prieš priimant rimtus sprendimus. Beje, meno kolekcija taip pagausėjo, kad šalia darbovietės pastato buvo sumanyta atidaryti ir atskirą „Penkių kontinentų“ meno galeriją. Į ją darbuotojai gali pasikviesti savo darbo partnerius ir svečius.