5 mitai apie programuotojus

Ko gero, kiekvienas yra girdėjęs, kad programuotojai yra uždari, nemoka bendrauti su moterimis ir kiaurą parą nesiprausę nesiskutę sėdi prie kompiuterio. Dar jie lengvai gali pataisyti bet kokį kompiuterį ir įsilaužti į Pentagono duomenų bazę. Programuotojų profesija vis dar yra pati paslaptingiausia ir labiausiai apipinta mitais.

Rugsėjo 13-ąją viso pasaulio programuotojai švenčia savo profesinę šventę. Beje, ar žinote, kodėl šventei pasirinkta būtent tokia data?  Programuotojų diena švenčiama 256-ąją metų dieną. 256 – skaičius, gaunamas 2 pakėlus 8-uoju laipsniu. Tokį skaičių reikšmių galima pateikti viename baite. Baitas yra dvejetainis skaičius, sudarytas iš 8 bitų. Bitas – mažiausias informacijos kiekio vienetas kompiuteryje. Artėjant Programuotojų dienai, pamėginkime išsklaidyti kai kuriuos mitus.

„Apie programuotojus sklando daug mitų, tačiau visko negalima pritaikyti kiekvienam. Kiekvieno žmogaus charakteris skirtingas. Mūsų įmonių grupėje dirbantys programuotojai labai skirtingi. Vieni iš jų programuoja interneto svetaines, kiti bankomatus, treti elektroninių kortelių skaitytuvus. Taigi netgi jų darbo pobūdis skiriasi. Sutinku, kad juos visus jungia atsidavimas ir įsitraukimas į darbą, kuris reikalauja begalinio atidumo ir kantrybės. Dėl tokio įsitraukimo kitiems galbūt ir atrodo, kad programuotojas nieko nemato, tik savo darbą“, – sako bendrovės BS/2 , priklausančios įmonių grupei „Penki kontinentai“, gen. direktoriaus pavaduotojas Tomas Augucevičius.

1 mitas: Programuotojai – nemokantys bendrauti viengungiai

Sakoma, kad programuotojui lengviau bendrauti per internetą, net, jeigu pašnekovas yra tame pačiame kambaryje. Iš tikrųjų programuotojų darbo specifika tokia, kad jie turi daug laiko praleisti vieni prie kompiuterio. Tačiau dauguma programuotojų visgi dirba grupėje. Jie kasdien bendrauja su projektų vadovais, testuotojais bei kitais darbo kolegomis, ir tikrai ne vien per internetą, bet ir gyvai.

O kaip gi asmeninis gyvenimas ir moterys? Nepaisant to, kad programuotojai labai daug laiko skiria savo darbui, ir jiems reikia dėmesio. Deja, situacija, kai mylima moteris bando atplėšti programuotoją nuo kompiuterio vis dėlto nėra reta.

Beje, vienišiais intravertais laikomi ir buhalteriai, ir bibliotekininkai. Tačiau profesija, susijusi su technika, skaičiais ir knygomis, tikrai nerodo žmogaus siekio tapti atsiskyrėliu ir viengungiu.

2 mitas. Programuotojai nereiklūs

Manoma, kad IT specialistai nesirūpina savo išvaizda. Jų ilgi plaukai ir paprasta apranga rodo anaiptol ne priklausymą hipiams, bet tiesiog nenorą eikvoti laiką ir pinigus apsipirkimui ir kirpyklai. Visgi ši tendencija jau praeityje.

Anot įmonių grupės „Penki kontinentai“ personalo vadovės Anželikos Daujotienės, šiuolaikinės IT bendrovės turi nusistačiusios aprangos kodą, kuris formuoja įmonės įvaizdį. „Savo darbuotojams teikiame aprangos kodo rekomendacijas, siekiame, kad apranga būtų tvarkinga ir biuro stiliaus, tačiau paliekame pakankamai laisvės pasireikšti kūrybiškumui, nedraudžiame rengtis ryškiai ir originaliai“,– sako Anželika.

Šiuolaikinis programuotojas nori jaustis komfortiškai. Mitas, kad programuotojui tereikia kompiuterio, patogaus stalo su kėde ir šaldytuvo, jau seniai miręs. Dauguma programuotojų tikrai nusijuoks tai išgirdę, nes namuose tik kompiuterį ir čiužinį turi nebent kino filmuose rodomas hakeris.

3 mitas. Visi programuotojai – vyrai.

Žinoma, tarp programuotojų moterų nėra daug (garsių programuotojų sąraše apie 3 proc. moterų), tačiau šiais laikais vis daugiau moterų renkasi šią profesiją ir tampa aukštai vertinamomis specialistėmis.

Beje, pirmoji kompiuterių programuotoja buvo būtent moteris – Ada Lovelace, kurios garbei pavadinta ir programavimo kalba. Ji padėjo programavimo pamatus, įvedė sąvokas „ciklas“ ir „algoritmas“. Kitos garsios programuotojos: Adele Holberg, Lynne Jolitz, Sofia Wilson.


„Mūsų įmonių grupėje yra ir moterų programuotojų. Viena iš jų čia dirba jau beveik 20 metų. Moterys ypač atidžios, dėmesingos detalėms ir tikrai pasiekia ne ką mažiau, nei šios profesijos vyrai. Todėl visiškai nesutinku su tvirtinimu, kad gerų programuotojų moterų nebūna. Ir vyrai, ir moterys turi vienodas karjeros galimybes“, – teigia Tomas Augucevičius.

4 mitas. Visi programuotojai – matematikos genijai ir kitų galų meistrai

Žinoma, be algebros ir geometrijos šioje srityje apsieiti neįmanoma. Tačiau programavimo darbo sėkmė tiesiogiai nepriklauso nuo matematinių gebėjimų. Formaliai žiūrint, programavimas – tai detalių instrukcijų ir komandų kūrimas kompiuteriui ar kitai įrangai. Geras programuotojas – nėra genijus, gimstantis kartą metuose po laiminga žvaigžde. Tai žmogus, mėgstantis mokytis ir sužinoti vis kažką naujo.

Prie programuotojų supergalių dažnai priskiriamas gebėjimas įsilaužti į bankų apsaugos sistemas, socialinius tinklus, prisijungti prie kaimynų „Wi-Fi“, sutaisyti bet kokį įrenginį ir pan. Neretai programuotojai pavadinami ir programišiais ar hakeriais. Tačiau programuotojai tikrai nenusipelno tokio vardo. Hakeriai siekia sulaužyti, sugadinti, o programuotojai – sukurti ir išsaugoti.

Informacinių technologijų srityje daug veiklos, kuri yra susijusi ir kartais painiojama – vieni dirba su „geležimi“ (technikai), kiti su tinklu (sistemų administratoriai), o programuotojai kuria programas. Žinoma, įgimtas smalsumas gali ir programuotoją sugundyti išrinkti sisteminį bloką ar pakeisti kietąjį diską, tačiau tai tikrai nėra programuotojo pareigos.

5 mitas. Programuotojai nesupranta meno

Ar įmanoma sukurti sėkmingai veikiančią programą ar įdomų kompiuterinį žaidimą, jei neturi fantazijos? Jau šis klausimas turėtų paneigti teiginį, kad programuotojai nuobodos, neturintys fantazijos ir nemėgstantys meno. Kurdami programas, programuotojai pasineria į magišką naujo produkto kūrimo procesą, išreiškia savo meninius gebėjimus ir abstrakčias idėjas. O ir po darbo niekas nedraudžia fantazuoti ir pasinerti į savo pomėgius.

„Mūsų kolektyve daug talentų. Vienas dainuoja, kitas mėgsta ekstremalų sportą, dar kitas neįsivaizduoja laisvalaikio be motociklo ir kelionių. Realizuodami savo pomėgius darbuotojai pasisemia naujų idėjų, naujo įkvėpimo“, – pasakoja BS/2 gen. direktoriaus pavaduotojas.

Tai tik keletas populiarių mitų apie programuotojus. Kiekvienas mitas šiek tiek nuvainikuoja šiuos informacinių technologijų  guru, tačiau gali būti puikus šaltinis praskaidrinti Programuotojų dieną ir paskatinti šios profesijos atstovus daugiau bendrauti ir diskutuoti.