Ar žinote, kam dar naudojamas šviesolaidinis kabelis?

Šiais laikais išgirdęs žodį „šviesolaidis“ arba „optinis kabelis“ iš karto pagalvoji apie internetą. Pirmasis Lietuvoje šviesolaidinis tinklas „Penki“ (anuomet „Skynet“), be abejo, didžiuojasi tokia asociacija. Tačiau, ar žinote, kad šviesolaidinis kabelis naudojamas anaiptol ne tik sparčiam interneto ryšiui užtikrinti?

„Kai šviesolaidis pirmą kartą buvo panaudotas internetui perduoti, tai atrodė kaip stebuklas. Jis iš esmės pakeitė požiūrį į interneto spartą ir stabilumą. Tiems, kurie išaugo šviesolaidinio interneto amžiuje, jis galbūt nebeatrodo stebuklas, o tik savaime suprantamas dalykas. Galbūt požiūris pasikeis, sužinojus, kiek daug sričių ir kokiais svarbiais tikslais jis dar naudojamas“, – sako „Penki“ interneto paslaugas teikiančios bendrovės „Penkių kontinentų komunikacijų centras“ direktorius Romas Rimgaila.

Rentgeno aparatuose

Šviesolaidis padeda matyti, kas darosi žmogaus organizmo viduje. Rentgeno aparatuose esantis šviesolaidinis kabelis užtikrina galvaninę izoliaciją tarp aukštos įtampos šaltinio ir žemos įtampos valdymo įrangos. Taip personalas ir pacientai saugomi nuo aukštos įtampos įrangos dalių.

Matavimo sistemose

Optinis kabelis plačiai naudojamas įvairiose matavimo sistemose, kuriose neįmanoma pritaikyti tradicinių elektros prietaisų. Pavyzdžiui, orlaivio reaktyvinių variklių temperatūros matavimo sistemose, magnetinio rezonanso tomografijos įrenginiuose, pvz., medicinos aparatuose, skirtuose vidaus organų, smegenų tyrimams ir pan. Optinio puošto pagrindu sukurti jutikliai gali matuoti vibravimo, sukimosi, poslinkio, greičio ir pagreičio, sukimo momento ir kitų parametrų dažnį.

Apsaugos sistemose

Optinis kabelis plačiai naudojamas apsaugos signalizacijos sistemose.  Kai užpuolikas įsiveržia į saugomą teritoriją, pakinta šviesos praleidimo per šviesos kreiptuvą sąlygos ir įjungiamas pavojaus signalas.

Giroskopuose (prietaisuose, skirtuose sukimuisi aptikti)

Giroskopai, sukurti panaudojant optinį pluoštą, neturi atskirai judančių dalių, todėl yra labai patikimi.

Šviesos dekoracijoms

Šviesolaidinis kabelis plačiai naudojamas šviesos dekoracijoms, meninėms instaliacijoms ir reklamai. Toks apšvietimas ne tik sudaro pasakišką įspūdį, bet ir yra saugus, nes nenaudojama elektra, o „šviesos“ linijos neperdega. Jis atsparus karščiui (pvz., tinka pirtyse) ir vandeniui (gali būti apšviečiamas baseino vanduo).

Lazeriuose

Optinio pluošto lazerių galingumas siekia keletą dešimčių kilovatų. Tokiais lazeriais pjaustomas metalas ir betonas, pvz., „IPG Photonics“ metalo pjovimo staklių galia yra 100 kW.

Nuolat kuriami nauji optinio pluošto tipai, pvz., fotoniniai kristalo puoštai, sukurti kiek kitokiu principu. Toks pluoštas gali būti panaudotas skysčių, cheminių medžiagų ir dujų jutikliuose. Be to, jis gali būti panaudotas didelės spinduliuotės transportavimui pramoniniais ar medicininiais tikslais.

Delfinų elgsenai stebėti

Biologai naudoja šviesolaidį analizuoti delfinų ir banginių elgsenai. Šviesolaidis veikia kaip garso vibracijų jutiklis, padeda nustatyti garso vibracijas, kuriomis bendrauja šie vandens gyvūnai. 

Vandenyno audroms stebėti

Kalifornijos universiteto mokslininkų nuomone, daugiau nei milijoną po vandeniu nutiestų optinių kabelių būtų galima panaudoti vandenyno bangoms stebėti. Tai būtų kur kas efektyvesnė priemonė, nei šiuo metu naudojamos ant žemės stovinčios stebėsenos sistemos.  Jutikliai iš anksto informuotų apie cunamio priartėjimą ir padėtų išvengti daugybės aukų. Stebėsenos sistemą įdiegti nebūtų sunku, nes ji veikia lazerio spindulių pagrindu. Mokslininkams reikėtų tik palyginti išeinančio iš šviesolaidžio spindulio iškraipymą.