Bankomatų saugumui būtina operacinė sistema „Windows 10“

Daugelio pasaulyje veikiančių bankų laukia nemažas iššūkis, susijęs su bankomatų tinklo saugumo užtikrinimu. „Microsoft“ pranešė, kad nuo 2020 m. sausio 14 d. nebeleis operacinės sistemos „Windows 7“, skirtos bankomatams, atnaujinimo priemonių. Vadinasi, besirūpinantys duomenų saugumu bankai iki to laiko privalo atnaujinti savo valdomų bankomatų tinklus, įdiegdami naują operacinę sistemą. 

Pasaulyje veikia apie 3,5 milijono bankomatų, kuriais kasdien naudojasi milijardai gyventojų, tačiau mažai kas žino, kad didžioji dalis bankomatų sukasi „Windows“ operacinės sistemos pagrindu. Paradoksalu, tačiau į daugybę pasaulio bankomatų vis dar įdiegta ne „Windows 7“, bet dar senesnė – „Windows XP“ operacinės sistema. Ši operacinė sistema nebeatnaujinama nuo 2014 m.  Vadinasi, bankai ne visada gali tinkamai užtikrinti savo bankomatų apsaugą nuo išorinių grėsmių. „Windows XP“  esančios saugumo spragos lieka nepašalintos ir puikai žinomos įsilaužėliams.  

Indijos centrinis bankas praėjusių metų birželio mėnesį išplatino pareiškimą, kuriame skelbiama, kad visi šalies bankomatai iki 2019 m. gruodžio mėn. turi pakeisti dabar veikiančią „Windows XP“ sistemos versiją į naujesnę. Skaičiuojama, kad tokių bankomatų šioje šalyje yra apie 50 proc. 

Išlaidos ar investicijos? 

Kodėl šis procesas vis atidėliojamas kiek įmanoma ilgiau? Todėl, kad vengiama papildomų saugumo infrastruktūros išlaidų.

Vis dėlto, ar bankomatų operacinės sistemos atnaujinimą reikėtų vertinti kaip išlaidas, ar kaip investicijas? Vienareikšmiškai, jis turi būti vertinamas kaip papildomos investicijos. Ne šiaip investicijos į naują programinę įrangą, o investicijos į bankomatų tinklo saugumą, investicijos į savo reputacijos stiprinimą klientų akyse.

Kodėl verta pereiti prie „Windows 10“?

  1. Užtikrinamas didesnis saugumas. Ši operacinė sistema suderinama su naujausiais PCI ir VISA saugumo standartais. Geriau saugo nuo nesankcionuotų įsilaužimų į bankomatus ir piktybinių išorinių įrenginių, nuskaitančių kortelių duomenis, prijungimo.
  2. Tai platforma, labiausiai pritaikyta diegti į bankomatus papildomoms paslaugoms, paverčiant juos papildomu pardavimų kanalu.
  3. Mažėja įrenginių išlaikymo išlaidos, nes „Microsoft“ nuolat siunčia atnaujintas programines ir saugumo priemones. Bankomatų priežiūrai naudojant pasenusią programinę įrangą, kyla daugiau rizikų, kurių sukelti padariniai gali brangiau kainuoti, nes įdiegtos saugumo priemonės yra pasenusios, nebeatnaujinamos ir gali turėti saugumo spragų.
  4. Galimas ilgalaikis investicijų planavimas. „Microsoft“ žada rūpintis „Windows 10“ sistema iki 2026 m. Atsižvelgdami į tai, bankai gali tiksliau planuotis savo ilgalaikes investicijas, būdami tikri, kad į esamą bankomatų tinklą visada bus diegiamos atnaujintos programinės priemonės.  

Ką suteikia „Windows 10“? 

Šiame technologijų amžiuje „Windows 10“ nėra vien operacinė sistema, suteikianti bankomatui gyvybę. Tai ir platforma, kurios pagrindu kuriami įvairūs intuityvūs sprendimai, padedantys bankams geriau pažinti savo klientus. Jau dabar bankinės įrangos tiekėjai, tarp kurių – didžiausia įrangos gamintoja pasaulyje „Diebold Nixdorf“ ir Lietuvos bendrovė BS/2, bankams siūlo kompleksinius technologinius–programinius sprendimus, kurie išplečia standartinę bankomatų funkciją išduoti ar priimti pinigus. 

Remiantis 2017 m. apklausos duomenimis, 77 proc. bankų sektoriaus atstovų mano, kad bankomatų kaip naujo papildomo pardavimų kanalo, klientams siūlančio individualias ir tik jiems pritaikytas paslaugas, įtaka iki 2020 m. smarkiai išaugs.

Šiuolaikiniai bankomatai tampa daugiafunkciais įrenginiais, kurie išsiskiria intuityviai suvokiamu naudojimu. Jie turi nujausti, ko gali norėti klientas arba prisiderinti prie kliento poreikių, taip pat padėti bankams gauti atgalinį ryšį iš klientų. Pvz., pagal kliento poreikius ir užklausų istoriją yra parenkamas ir suformuojamas tik jam aktualių paslaugų pasiūlymas – ilgalaikė išperkamoji automobilio nuoma, kreditas ar paskola, kurią jis gali užsisakyti vieno mygtuko paspaudimu. 

3 pasiruošimo etapai 

Bankinės industrijos ekspertai perspėja, kad priklausomai nuo valdomo bankomato tinklo, perėjimo prie „Windows 10“ procesas gali užtrukti nuo 12 iki 15 mėnesių, tačiau pradėjus planuotis iš anksto, šis laikotarpis gali sutrumpėti. Pats atnaujinimo procesas gali vykti keliais etapais:

Taigi, nors atrodo, kad laiko dar yra pakankamai, tačiau, siekiant sklandaus perėjimo prie naujos operacinės sistemos, šiam procesui ruoštis rekomenduotina jau dabar, nepaliekant šio ypač svarbaus reikalo paskutinei minutei, nerizikuojant savo saugumu ir savo reputacija, kuri gali nukentėti naudojant pasenusią ir nesaugią operacinę sistemą.