Lietuvos įmonė prisideda prie Nigerijos bankų saugumo

Afrika yra didelių kontrastų šalis, kurioje vienu metu galima aptikti aktyviai besiplėtojančius miestus, o šalimais – skurdą ir lūšnynų rajonus. Tačiau Afrika kartu yra didelių galimybių ir potencialių ekonominių regionas, į kurį stengiasi patekti daugelio šalių verslo įmonės. 

Ne išimtis ir Lietuvos verslo įmonės. Su Afrikos šalimis Lietuvos bendrovė „Penkių kontinentų bankinės technologijos“ (BS/2) pradėjo bendradarbiauti daugiau nei prieš 20 metų, o pastaruosius dvejus metus bendradarbiavimas ypač suaktyvėjo Nigerijoje. BS/2, kuri specializuojasi kurdama programinius saugumo ir verslo optimizavimo sprendimus bankams,  yra užmezgusi ryšius su daugeliu vietos bankų, kurių šalyje yra 28.  

Neseniai BS/2 atstovai vyko į naują verslo kelionę po šią šalį ir susitiko su vietos partneriais didžiausiame Nigerijos mieste Lagose. Kelionės įspūdžiais dalijasi Programinės įrangos pardavimo skyriaus vadybininkas Vilius Gofmanas.

Kontrastų šalis

Kadaise buvusi Nigerijos sostinė Lagosas, kuriame gyvena per 9 milijonus žmonių, šiandien yra šalies megapolis ir uostas. Miestas išsidėstęs prie Gvinėjos įlankos žemyninėje dalyje ir keturiose didelėse salose, kurias jungia tiltai ir pylimai. Senamiestis ir komerciniai rajonai įkurdinti Vakarų Lagoso saloje, gyvenamieji rajonai – Viktorijos saloje, kurioje ir apsistojo BS/2 darbuotojai. 

 „Gyvenimo kokybė ir lygis saloje skiriasi nuo žemyninės dalies. Čia matėme ir prabangos, ir lūšnynų. Žmonės gyvena net lūšnelėse ant vandens. Daugelis iš jų miega bet kur – po tiltais, gatvėje. Žmonių kaip skruzdėlyne – gatvėse, šalikelėje, tarp mašinų, net apie bankų pastatus nuolat vyksta intensyvi prekyba. Ant jų galvų – dėžės, kuriose nešiojami užkandžiai. Dauguma, taip pat ir vaikai, įvairiais būdais bando užsidirbti. Maistas gaminamas tiesiog gatvėse – čia pietauja ir banko tarnautojai. Greitojo maisto restoranai dažniausiai kuriasi prekybos centruose“,– pasakoja Vilius Gofmanas.

Įdomu tai, kad miesto teritorija suskirstyta kvartalais. Atskiri mikrorajonai aptverti tvoromis su spygliuota viela, o į įmonių teritoriją galima patekti tik pro saugomus vartus, patikrinus tapatybę. Oro uoste BS/2 atstovus pasitiko ir lydėjo automatais ginkluotas konvojus, nes šiai šaliai nesvetimas terorizmas. Nigerijos šiaurėje ir šiaurės rytinėje dalyse veikia išpuolius rengianti islamistinė grupuotė „Boko Haram“, stojanti prieš vakarietišką kultūrą, švietimą, demokratiją ir visus kitus „svetimos“ kultūros elementus“. 

Nors net trečdalis jaunimo šalyje turi tik pradinį išsilavinimą, o raštingumas nesiekia 60 proc., pastebimas išskirtinis nigeriečių verslumas ir noras tobulėti. Nigerijos ekonomika jau kelerius metus pirmauja tarp Afrikos šalių. Šalies vyriausybė atsigręžia į technologijų įmones ir siekia neatsilikti nuo globalios skaitmenizacijos. 

Palanki inovacijoms bankinių technologijų rinka

Sparčiai besivystanti Nigerijos rinka itin imli naujovėms. Aktyviai plėtojamas bankinis sektorius. Prie  to labai prisideda šalies Centrinis bankas, kurio atstovai važinėja į pasaulines parodas, susitikimus, o parsivežę naujovių jas bando diegti ir savo šalyje. Visi bankai įpareigojami laikytis tam tikrų reikalavimų: pavyzdžiui, visi šalies bankomatai privalo turėti pažangias vaizdo stebėsenos ir saugumo sistemas.

Prie tokių sistemų diegimo prisideda ir BS/2, kuri vien per 2017–2018 m. didžiausiam Nigerijos bankui „Zenith“ BS/2 pardavė daugiau nei 1 300 savo vaizdo stebėsenos ir apsaugos sistemos „ATMeye.iQ“ licencijų. Ši Lietuvos įmonės sukurta sistema padeda realiuoju laiku sekti visus galimus įsilaužimo į bankomatus atvejus ir operatyviai perduoti pavojaus signalus bankui ar saugumo paslaugas teikiančiam operatoriui.

Bankas taip pat susidomėjo ir BS/2 plėtojamais naujais veidų atpažinimo sprendimais, kurie būtų taikomi kaip papildoma prevencinė priemonė nuo vagysčių ar įsilaužimo.

 „Vienas artimiausių mūsų tikslų – parengti ir pristatyti bandomąją integruotą veidų atpažinimo sistemą bei kitas biometrijos galimybes. Bankų susidomėjimas naujovėmis rodo didelį atvirumą, o mes galime pakonsultuoti, paaiškinti, kaip šiandien investuotos lėšos į specializuotą programinę įrangą gali padėti sutaupyti ateityje“, – sako Vilius Gofmanas.

Bankomatų sistema Nigerijoje veikia kitaip nei Lietuvoje. Dauguma bankomatų įrengti  pačiuose bankų skyriuose, kurių gausu mieste, arba šalia jų. Juose dažnai šalia sustatyta iki 10 vienetų skirtingų įvairių gamintojų įrenginių – nuo savitarnos terminalų iki bankomatų, turinčių tik pinigų išdavimo arba tik priėmimo funkcijas. Grynuosius pinigus galima tik įnešti arba išsiimti, nes šalyje dar nėra bankomatų su grynųjų pinigų cirkuliacijos funkcija (angl. Cash Recycling), kurie populiarūs Europoje.

Specialistų trūkumas ir šviečiamoji veikla

Pasak BS/2 specialisto, Nigerijos rinka technologiniu požiūriu nenusileidžia Lietuvos. Tačiau šalyje labai trūksta techninės priežiūros centrų, be to, o darbuotojams reikia daugiau mokymų.

„Aukštos kvalifikacijos specialistą čia rasti itin sudėtinga, todėl vienas iš mūsų tikslų yra supažindinti bankų atstovus ir bankomatus prižiūrinčius darbuotojus su bankine įranga, mūsų kuriamais programiniais sprendimais, išaiškinti, kaip kiekvienas iš jų veikia, išmokyti juos prižiūrėti. Bendradarbiavimo potencialas su šia šalimi didelis, tad laukia dar daugybė darbų“, – džiaugiasi Vilius.